Borsada yatırımcılar neden kaybederler sorusuna verilecek en güzel cevap, izlediğiniz yanlış yol ve yöntemlerdir. Borsada para kazanma veya para kaybetme oranı eşittir aslında. Yani kazanmak veya kaybetmek tamamen sizin elinizde. Borsada izleyeceğiniz yollara göre risk faktörleri çıkar önünüze ama bu risk faktörlerine bazı çözümler getirilebilir veya risk oranı çok çok aza indirgenebilir. Bu sayede yatırımcının yaptığı yatırımlar 2 ye 3’e katlanabilir ve çok başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bunun tam tersi durumlarda yani risk faktörleri değerlendirilmeden ve hesaplamalar yapılmadan yapılan yatırımlarda ise yatırımcı kişiler büyük kayıplar yaşayabilir.
Borsada yatırımcıların kaybetmelerine veya kazanmalarına sebep olan faktörler bellidir. Aslında önemli olan bunları kavrayabilmek ve akıllıca hakaret etmektir. Bu yazıda sizlerin kaybetmenize sebep olan unsurları paylaşacağız.
ACELECİ BİR ŞEKİLDE İŞLEM YAPMAK
Borsada işlem yaparken asla ve asla aceleci bir tavır takınmayınız. Gayet sakin olun ve düşünerek hiçbir detayı atlamadan işlem yapınız. İşlemin herhangi bir yerinde aceleci davranır risk faktörlerini atlarsanız kazanan siz olamayabilirsiniz. Çünkü işlem yaparken aceleci davranıp atladığınız çok önemli noktalar mutlaka karşınıza çıkıp kaybetmenize sebep olacak.
Her zaman sakin bir şekilde hareket edin. Daha öncenden yaptığınız plan ve programlar dahilinde hareket ederseniz kazanma ihtimalinizin artacağını unutmamanız gerek. Şunu da unutmayın acele ederek sadece ve sadece risk kazanırsınız, acele etmenin size hiçbir getirisi olmaz. Aceleci şekilde yükseliş ve düşüş anlarında işlem yapıp daha iyi seviyeleri kaçırabilirsiniz ve kaybeden olabilirsiniz.
PSİKOLOJİ
Yaptığınız yatırımlardaki ani hareketlenmeler sizi psikolojik olarak bayağı bir etkiliyor. İşte tamda bu sırada kontrolsüz ve ani şekilde yapacağınız işlemler kaybetmenize sebep olabilir. Tamda bu noktada psikoloji borsa yatırımcılarının kaybetmelerine sebep olan en büyük etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bizden size tavsiye borsada işlem yaparken duygularınızı işe kesinlikle karıştırmayın ve sakin olun. Objektif olmaya çalışın. İşlemlerinize duygularınızı karıştırdığınız an kaybedecek kişi olacağınızı unutmayın.
BAŞKA YATIRIMCILARA GÖRE İŞLEM YAPMAK
Aslında kaybetmenize neden olan bir diğer unsur da başkalarına göre işlem yapmaktır. Kimseden küçük tüyolar dışında yatırım tavsiyesi falan asla almayın. Kendi plan ve projeleriniz dahilinde ilerleyin ve birilerinin sizi yönetmesine izin vermeyin. Unutmayın kelin ilacı olsa kendi başına sürer.
Bazı kişiler borsa konusunda başarılı olduklarını düşündükleri kişilerden tüyo beklerler veya tüyo almaya çalışırlar. Kulağınıza küpe olsun söz konusunun para olduğu bir dünyada kimse size para kazanmanız için yardımda bulunmaz. Unutmadan söylemek gerek onlar satıyor veya onlar alıyor diye asla ve asla alıp veya satmamalısınız. Kendiniz olun ve kendi hamlelerinizle hareket edin.
KONTROLLÜ OLAMAMAK
Borsada kontrollü bir şekilde iş yapabilmek için öncelikle bu işte çok fazla bilgili olmanız gerek. Yani piyasayı yutup yalamak gerek a dan z ye her şeyine hâkim olmak gerek. Ufak ufak deneyimler kazanarak kendi stratejileriniz ile kontrollü işlemler yapmanız mümkündür. Böyle yaparak hem risk faktörlerini en aza indirebilir hem de daha çok kazanç elde edebilirsiniz.
ASLA KAYBETMEYECEĞİNİ DÜŞÜNMEK
Baktığımız zaman kaybetmemize neden olan sebeplerden biri de asla kaybetmeyeceğim düşüncesidir. Bazen insanlar asla kaybetmeyeceğini düşünür ve hatta asla kaybetmeyeceğim egosuna kapılabilirler. Şunu unutmayın ki borsada kazandığınız kadar kaybedebilirsiniz de. Bu ihtimali işlemlerinizi yaparken her zaman düşünün. Bu sayede riskleri en aza düşürebilir ve gereken önlemleri alabilirsiniz.
Plan ve stratejinizi oluştururken her zaman kaybetme ihtimalinizi de göz önünde bulundurarak hareket edin. Bu sayede daha kontrollü bir şekilde yatırımlarınızı yapıp riskleri ve engelleri sıfıra indirmiş olursunuz. Unutmayın ki borsada her konu birbiriyle fazlasıyla bağlantılıdır ve her zaman olaylara bütün halinde birbiriyle bağlantılı şekilde büyük çerçeveden bakın.