Fren Bakımı Nasıl Yapılır ? Fren Bakımı Neden Önemli ? – BekçiAlımı
Fren Bakımı Nasıl Yapılır ? Fren Bakımı Neden Önemli ?

Fren Bakımı Nasıl Yapılır ? Fren Bakımı Neden Önemli ?

Aracınız varsa periyodik şekilde bakım yaptırırsınız, bakımı geciktirir veya yapmazsanız yaşadığınız sorunlar hem maliyet doğurabilir hem de sağlık problemleri yaşatabilir. Bu açıdan en önemli akşamlardan birisi fren sistemidir, bakım yapılmadığı taktirde fren mesafesi uzayabilir ya da frenler belirli oranda tutmamazlık yaparlar. Özellikle kış aylarında bakımlı bir fren buzlu ve ıslak zeminde sizin için bir kurtarıcı rolü de oynayabilir. Fren bakımı nasıl yapılır, ne işe yarar ve ne zaman yapılmalıdır?

Bu yazıda aklınıza frenle ilgili takılabilecek birçok soruyu yanıtlamaya çalışacağız. Herkesin bildiği üzere frenler araçların hepsinde vardır, bisiklet, otomobil, kamyon ve diğer tüm araçlar durmak için frene ihtiyaç duyarlar. Bu araçlarda fren sistemi belirli aralıklarla kontrol edilerek bakımı yapılır, böylece muhtemel bir fren sorununa karşı önlem alınmaya çalışılır. Eğer fren sistemi gibi hayati öneme sahip bir sisteme gereken zamanda bakım yapmazsanız bu yavaşlayan ve durmakta zorlanan bir araç anlamına gelir. Bu durumda da özellikle kış aylarında buzlu ve ıslak zeminde büyük sorunlara neden olacak bir sorun doğurur. Eğer frenlere bakım yapılmazsa araçlar duramaz ya da uzun mesafede durabilir ve bu yüzden hem sizin hem de trafikteki diğer kişiler için bir tehlike oluşturursunuz.

Fren Bakımı Nasıl Yapılır ?

Fren bakımı nasıl yapılır diye soruyorsanız size tavsiyemiz fren bakımını sizin yapmamanız olur. Fren bakımını bir profesyonelin yapması daha iyidir. Ancak siz de frenlerde sorun olup olmadığını anlamaya çalışabilirsiniz. Elinizi fren diskinde gezdirdiğinizde incelme varsa frenleri kontrol ettirmeniz gerekir. Ayrıca eğer frene bastığınızda tutukluk yapıyorsa, frenler ilk basışta tutmuyorsa ya da fren mesafesi gittikçe uzuyorsa sorun var demektir. Frene bastığınızda garip sesler geliyorsa sorun olma ihtimali yüksektir. Frenleriniz için her 10 bin kilometrede bir servise giderek kontrol ve bakım yapılması tavsiye edilir, bu kadar sık yapılmasındaki temel sebep oluşabilecek sorunların çok ciddi boyuta ulaşma ihtimalidir. Ayrıca sizin kontrolleriniz sonucunda bir sorun olduğunu düşünüyorsanız da en kısa süre içerisinde bir servise gitmenizi ve aracı kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.

Fren Bakımı Nasıl Yapılır ? Ne Kadar Sürede Kontrol Edilmeli ?

Fren Bakımı Nasıl Yapılır ? Fren Bakımı Neden Önemli ?

 

Fren bakımı aracın sağlığı için çok önemlidir dolaylı yoldan ise hem sizin hem de trafikteki diğer bireylerin hem mali hem de can güvenliği açısından riskini azaltabilecek bir gerekliliktir. Fren bakımı nasıl yapılır ve bu bakım hangi aralıklarla yapılmalıdır? Fren sistemi parçalardan oluşur ve parçaların genelde belirli bir ömürleri vardır. Bu ömür yıl olarak da ifade edilebilir, mesafe olarak da. Sonuçta tam bir şey söylenemez çünkü belirlenen süre içerisinde ne kadar yol yapıldığı ve hangi şartlarda kullanıldığı bilinmediği için ortaya çıkan durum da bilinemez. Ama periyodik olarak yapılan bakım ve muayeneler sırasında zaten fren sistemi de elden geçirilir. Bunun dışında parçalara bakacak olursak:

Fren Balataları: Fren balataları, fren sisteminde ilk aşınan parçadır. Bundan dolayı fren balataların kontrolü önce göz ile sonra da ölçüm cihazı ile yapılır. Balata kalınlığı minimum 2,0 mm’ye düştüğünde değişmesi gerekmektedir. Sürüş stili ile bağlantılı yaklaşık 30.000 km sonra değişmesi gerekir.

Fren Diskleri: Kötü durumdaki fren balataları disklerin aşınmasına sebep olur ve ani fren diskleri, özellikle fren esnasında zorlanır; bunun sebebi fren balatalarının disklere sürtünmesidir. Bundan dolayı fren disklerinin kontrolü önce göz ile sonrada ölçüm cihazı ile yapılır. Fren diski üreticisi tarafından belirlenen minimum kalınlığa ulaştıklarında (≈2,2mm) veya diskin salgısı maksimum seviyeye geldiğinde (≈0,05mm) ve salgının tornalama işlemi sonrasında alınamadığı durumlarda fren disklerinin değiştirilmesi gerekir. Kullanımınıza bağlı olarak ortalama 80.000 ile 100.000 kilometrede işlemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Fren diskinin salgısının bozulmasına sebep olan etkenlerden birisi de sıcak disk yüzeyine soğuk su tutulmasıdır.

Fren Pabuçları: Yaklaşık olarak her 30.000 kilometrede bir kontrol edilmesi ve tozunun alınması gerekir.

Fren Hidrolik Yağı: Üreticiler fren hidrolik yağının, 2 yılda veya 40.000 kilometrede bir tamamen değiştirilmesi tavsiye eder. Fren hidrolik yağının kaynama sıcaklığının ölçüm sonuçlarına ya da sürüş koşullarına göre zamanından önce bir değişimi yapılabilir. Fren hidrolik yağı kontrolü hidrolik yağ değişim bilgi kartından veya ölçüm aleti ile yapılır.

Yazıyı beğendiyseniz bize destek olmak için yorum yaparsanız seviniriz. Araç arızaları ve tamiri ile ilgili daha fazla bilgi istiyorsanız mavibilgiler sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir