Renk Körlüğü Nedir? – BekçiAlımı

Renk Körlüğü Nedir?

Renk Körlüğü Nedir

Renk körlüğü (renk görme eksikliği veya KVH), dünyadaki 200 kadından 1’inde (% 8) ve nüfusun 12’de 1’ini etkiler. Örneğin İngiltere’de yaklaşık 2,7 milyon renk körlüğü olan bireyin var (nüfusun yaklaşık% 4,5’u) olduğu ve bunların çoğunun ise erkek olduğu bilinmektedir. Farklı renk körlüğü nedenleri vardır.

Eksik renk görme rahatsızlığı olan insanların büyük çoğunluğu için durum genetiktir ve bazı insanlar şeker hastalığı ve multipl skleroz gibi diğer hastalıkların bir sonucu olarak renk körü haline gelirse de veya zamanla durumu zamanla edinirlerse de annelerinden kalıtım yoluyla aktarılmış demektir. Etkileyen süreçlerde yaşlanma süreci, ilaç vb. olguları da göz ardı etmemek gerekir.

Peki, renk körlüğü nedir?

Renk körlüğü olan insanların çoğu diğer insanlar kadar net görürler, ancak kırmızı, yeşil veya mavi ışıkları tam olarak göremezler. Farklı renk körlüğü türleri vardır ve insanların herhangi bir rengi hiç göremediği nadir rastlanan durumlar da yok değildir. Renk körlüğü nedir sorusunun yanıtı aşağıdadır. Renk körlüğünün en yaygın biçimi, kırmızı / yeşil renk körlüğü olarak bilinir ve çoğu renk körlüğü olan birey bu durumdan muzdariptir. Kırmızı / yeşil renk körlüğü olarak bilinmesine rağmen bu durum kırmızı ve yeşil renkleri karıştırmak anlamına gelmez, bu durum aslında bütün renkler içerisinde o tüm renklerin bir parçası olarak kimi kırmızı veya kimi yeşil olan tüm renk tonlarını karıştırmak anlamına gelir. Örneğin bir kırmızı / yeşil renk körü olan kişi mavi ve mor rengin içerisindeki kırmızı tonunu göremez çünkü mor tonlaması karıştıracaktır.

Yaşam Kalitesini Nasıl Etkiler?

Tüm renk spektrumu boyunca, tüm kırmızılar, yeşiller, turuncular, kahverengiler, pembeler ve grileri etkileyen benzer sorunlar ortaya çıkabilir. Siyah renk bile, koyu yeşil veya koyu mavi olarak görülebilir.

Renkli görme yetersizliğinin etkileri hafif, standart veya ağır olabilir, örneğin şu anda ortaokuldan ayrılan renk körlüğü olan öğrencilerin yaklaşık% 40’ı renkli kör olduklarının farkında değilken,% 60’ının gündelik yaşamda birçok sorunu yaşadığı bilinmektedir.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir