Kadınlar erkekler kadar polislik mesleğine ilgi duyuyorlar. Kolluk kuvveti olarak vatana hizmet etmek, iş güvencesi, yüksek maaş, fiziksel yatkınlık ve duygusal olarak bu mesleğe hazır olduğunu düşünen bayanlar polis olmak istiyorlar. Peki kadınlar nasıl polis olur? Bayanlar polislik yapabilir mi? Hangi aşamaları geçmek gerekir? hepsini bu makalemizde anlatmaya çalışacağız. Ülkemizde üç tür polis yetiştiren okul var. Kadınlar bu okulların hepsine başvurabilirler. Bayan polis olmak için size uygun okulu okumanız yeterlidir.
1)Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM)
POMEM, en çok polis alımı yapılan eğitim kurumlarına verilen genel addır. Türkiye’de yaklaşık 25 POMEM bulunur ve her sene sayıları artmaktadır. POMEM alımlarına her sene 20 ile 30 bin arası öğrenci kadrosu atanır. Yani bu okullar her sene bu kadar fazla polis öğrencisi alırlar. Bu okullardan mezun olanlar direkt olarak polislik görevine başlarlar. Genel alım şartları şu şekildedir:
- Lisans ve önlisans mezunu olmak
- 30 yaşından gün almamış olmak (HESAPLAMA İÇİN BAKIN)
- 162 cm ve üstü boya sahip olmak
- Vücut kitle endeksi tutmak
- Sağlık şartlarına uygun olmak
Yukarıdan da anlaşılacağı üzere POMEM yüksek öğrenim vermektedir. Bu nedenle lisans veya önlisans mezunlarını almaktadır. Lise mezunları POMEM alımlarına başvuramazlar. Eğitim sürelerini sizlerle paylaşmıştık (OKUYUN). 4-6 ay arası eğitim aldıktan sonra normal polis memuru olarak göreve başlarsınız. Polis Özel Harekat (PÖH) olmak isteyenler de POMEM okurlar. PÖH ilanları ayrı gelir ve ona başvurmanız gerekir.
2)Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO)
POMEM, en eski polis alımı yapılan eğitim kurumlarına verilen genel addır. Türkiye’de 5 PMYO bulunur ve her sene sayıları azalmaktadır. PMYO alımlarına her sene 2000 ile 2500 bin arası öğrenci kadrosu atanır. Yani bu okullar her sene bu kadar polis öğrencisi alırlar. Bu okullardan mezun olanlar direkt olarak polislik görevine başlarlar. Genel alım şartları şu şekildedir:
- En az lise mezunu olmak ya da lise son okumak
- 26 yaşından gün almamış olmak (HESAPLAMA İÇİN BAKIN)
- Kadınlarda boy 162 cm ve üstü olmak
- Vücut kitle endeksi tutmak
- Sağlık şartlarına uygun olmak
Yukarıdan da anlaşılacağı üzere PMYO ön lisans eğitimi vermektedir. Bu nedenle lisans veya önlisans mezunlarını da şartları tutarsa başvurabilir.Eğitim sürelerini sizlerle paylaşmıştık (OKUYUN). 2 yıl eğitim aldıktan sonra normal polis memuru olarak göreve başlarsınız. Samsun ya da İstanbul PMYO da yatılı okursunuz ve karma eğitim alırsınız.
3)Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM)
PAEM, EGM’nin amir ihtiyacını karşılayan eğitim kurumuma verilen genel addır. Türkiye’de tek PAEM bulunur ve her sene meslekten ve meslek dışı komiser yardımcısı adayı alır. PAEM alımlarına her sene 2000 ile 2200 arası öğrenci kadrosu atanır. Yani bu okullar her sene bu kadar fazla komiser yardımcısı adayı alırlar. Bu okullardan mezun olanlar direkt olarak amir olarak görevine başlarlar. Genel alım şartları şu şekildedir:
- Lisans mezunu olmak
- 30 yaşından gün almamış olmak (HESAPLAMA İÇİN BAKIN)
- Kadınlarda boy 162 cm olmak
- Vücut kitle endeksi tutmak
- Sağlık şartlarına uygun olmak
Yukarıdan da anlaşılacağı üzere PAEM yüksek lisans eğitimi vermektedir. Bu nedenle lisans mezunlarını almaktadır. Lise mezunları, ön lisans mezunları ve öğrenciler PAEM alımlarına başvuramazlar. Eğitim sürelerini sizlerle paylaşmıştık (OKUYUN). 11 ay civarı arası eğitim aldıktan sonra komiser yardımcısı olarak göreve başlarsınız. Kadınlar da erkeklerle birlikte Ankara Gölbaşı yerleşkesinde eğitim alırlar.
Bu üç okulu okuyan kadınlar bayan polis olarak mesleğe başlarlar ve erkek polislerden farksız olarak görevlerini ifa ederler. Konu hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Liseden sonra nasıl paem olunur
lisans bitirmen gerekiyor
Sekizinci sınıftan hemen sonra polis olunuyormu. Cevap verirseniz sevinirim