Milli Savunma Üniversitesi’ni tercih edecek olan asker adaylarında belli sağlık şartları ve yeterlilikleri aranmaktadır. Harp okulları ve astsubay meslek yüksekokullarını okuyarak askeri kariyer düşünen gençlerde aranan sağlık yeterlilikleri MSÜ sağlık şartları ve yeterlilikleri yönetmeliğinde yer almaktadır. Aşağıda MSÜ adaylarında ruh sağlığı, tik, uyku, kişilik, cinsel sağlık ve hastalıkları koşullarını okuyabilirsiniz.
MSÜ öğrenciliğine engel olmayan durumlar:
- Geçirilmiş nevrotik bozukluklar (anksiyete, depresif, obsesif spektrum, travma ve strese bağlı bozukluklar, somatoform, dissosiyatif, yeme bozuklukları ve bunların alt tipleri).
- Tedavi ile kontrol altına alınmış (remisyonda) nevrotik bozukluklar (anksiyete, depresif, obsesif spektrum, travma ve strese bağlı bozukluklar, somatoform, dissosiyatif, yeme bozuklukları ve bunların alt tipleri).
- Hafif konuşma bozukluğu.
- Remisyonda ya da hafif düzeyde dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu.
- Tıbbi nedenlere bağlı çok hafif derecede kişilik değişmeleri veya tıbbi nedenlere bağlı geçirilmiş ruhsal bozukluklar.
- Hafif derecede tik bozuklukları.
- Hafif düzeydeki uyku bozuklukları.
- Geçirilmiş uyum bozukluğu.
- Geçirilmiş madde kullanım bozukluğu. 3. Kişilik örüntüleri.
MSÜ öğrenciliğine engel olan durumlar:
- Tek hecme halinde geçirilmiş psikotik bozukluklar, bipolar bozukluklar
- Uyum bozuklukları.
- Kişilik bozuklukları.
- Bir hecmeden fazla tekrarlayan veya kronik nitelik kazanmış psikotik bozukluklar, bir hecmeden fazla tekrarlayan bipolar bozukluklar.
- Psikotik ataklarla seyreden ağır kişilik bozuklukları (şizoid, şizotipal, paranoid ve borderline kişilik bozuklukları ve benzeri).
- Tekrarlayıcı nevrotik bozukluklar (anksiyete, depresif, obsesif spektrum, travma ve strese bağlı bozukluklar, somatoform, dissosiyatif, yeme bozuklukları ve bunların alt tipleri).
- Kronik nitelik kazanmış nevrotik bozukluklar (anksiyete, depresif, obsesif spektrum, travma ve strese bağlı bozukluklar, somatoform, dissosiyatif, yeme bozuklukları ve bunların alt tipleri).
- Konuşma bozukluğu.
- Madde kullanım bozukluğu.
- Cinsel kimlik ve davranış bozukluğu.
- Mental retardasyon ve zeka yetersizlikleri.
- Tıbbi nedenlere bağlı ileri derecede kişilik bozuklukları veya tıbbi nedenlere bağlı kronik ruhsal bozukluklar
- Yaygın gelişimsel bozukluklar (otizm, Asperger ve benzeri).
- Kronik uyku bozuklukları (narkolepsi, Klein-Levin sendromu, idiopatik santral sinir sistemi hipersomnisi, kronik hipersomnia, kronik insomnia veya parasomnia)
- Tik bozuklukları.
- Ağır davranış patolojileri ile seyreden kişilik bozuklukları.
- Başka türlü adlandırılmayan kişilik ve davranış bozukluğu.
engel olanda da depresif yazıyor olmayanda da ben sınav zamanı hafif depresif nöbet tanısı almıştım ilaç geçmişim yok bu yıl elenirmiyim sadece rapor için
dikkat eksikliğim yok ama sınava hazırlanırken bunun ilacını kullandım bu orada bana sorun oluşturur mu
İlaca göre değişir.
Merhaba admin bey 2019 eylül ayında hafif kekemelik için konuşurken takılma oluyor sebebiyle şehir Hastanesi’ne gittim fakat “psikiyatrik muayene tanısı” konuldu ilaç vs yazmadı konuşup tavsiye verdi e-nabız’da gözüküyor bu sene Msü ve polislik ‘te sağlık mülakatı da elenirmiyim ilaç geçmişine bakmıyormu psikiyatri doktoru 2 yıl geçmesimi lazım cevaplarsan sevinirim.
Sorun olmaz kanısındayım.
Remisyonda ya da hafif düzeyde dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu elenme sebebi değil demişsiniz ama arkadaşım geçen sene elendi. Yönetmelikte elenme sebebi olarak gözüküyor. Değişti mi yoksa?
İnsiyatif tabiki kurulda.
Ben 3.5 senedir ilaç kullanmıyorum ritalin conterta elimde 3 hekimlik sağlam kurul raporu da var sağlıktan elenir miyim
O zaman sonra sorun olmaz gibi.
GECTİNİZMİ KURULDAN
Utku bey remisyonda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sağlık yönetmeliğinde hastalıklar listesinin A diliminde yer alıyor. Normalde kurulun onay verip geçirmesi gerekmiyor mu?
Kurul hastalığın durumuna göre takdir ediyor. İtiraz edebilirsiniz.
Remisyonda da olsa akitfte olsa dikkat eksikliği hiperaktvite bozukluğu sağlık yönetmeliğine göre kesin olarak askeri öğrenci lie engel oluyor. Yazınız da yanlislik var düzeltin en azından insanlar boşuna umutlanmasın
tsk sağlık yönetmeliği sayfa 156 ya bakıldığında 18. maddenin a diliminin 1. , 2. , 3 . ve 4. fıkralarının askeri öğrenciliğe engel olduğu belirtiliyor. Hastalıklar ve arızalar listesinde 18. maddenin 4. fıkrası ise remisyonda yada hafif düzeyde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu demektir. Peki siz neden yazınızda remisyonda dikkat eksikliği sıkıntı yaratmaz diye belirtiyorsunuz ben bunu çözemedim. Bu yanlış bilgiyi düzeltin