SGK doğum parası sorgulama yapmak, sigortalı çalışan kadınların anne olduğunda T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen doğum parasını internet üzerinden öğrenme işlemidir. Rehber niteliğindeki bu yazıyla; SGK doğum parasını kimler alabilir, doğum parası hesaplama 2019yılında nasıl yapılır, nasıl alınır ve devlet tarafından ailelere yapılan diğer sosyal yardımlarla ilgili bilgileri öğrenebilirsiniz.
SGK Doğum Parası Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu, 4A, 4B veya 4C’ye bağlı olarak sigortalı çalışan bir kadının doğum yapması sonucunda “doğum izni” kullanmasına izin verir. Doğum izni, doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 haftayı kapsamaktadır. Bu süre zarfında raporlu sayılan sigortalı çalışan kadın, SGK tarafından doğum parası alma hakkına sahip olur. Dolayısıyla 16 hafta süreyle işinden ayrı kalan ve yeni anne olmuş sigortalı çalışan kadına bu süre zarfında yapılan ödemeye Sosyal Güvenlik Kurumu “Doğum Parası” adını vermektedir. Doğum parasının verilmesindeki amaç;
- Sigortalı çalışan kadının doğum iznine ayrıldıktan sonra çalışma hayatına geri dönmesini sağlayıp, kadının üretimdeki ve iş hayatındaki istihdamının artırılması,
- Doğum izni sırasında bebeğiyle ilgilenmek ve temel ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olan annenin ekonomik güvencesinin sağlanmasıdır.
Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı bir işte çalışan kadına tanınan doğum parası hizmeti bir yardım değil haktır. Çünkü doğum zamanında işinden ayrı kalmak zorunluluğu olduğundan sigorta tarafından gerekli hizmeti almak temel haklarındandır. Bunun yanında eğer doğum yapan anne çalışmıyor ve kocası 4A, 4B veya 4C sigorta gruplarından birine bağlı olarak iş hayatına devam ediyorsa ailenin SGK doğum parası hizmeti almaya hakkı vardır. Bu konuyu detaylı bir şekilde açıklayalım:
SGK Doğum Parası Kimlere Verilir?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigortalı vatandaşlarına tanınan haklar kapsamında doğum parası alınabilecek durumlar şunlardır:
- Doğum yapan annenin sigortalı olarak bir iş yerinde çalışıyor olması.
- Anne çalışmıyor ise babanın 4A, 4B ve 4C sigorta gruplarından birine bağlı olarak çalışmaya devam ediyor olması.
SGK Doğum Parası Şartları Nelerdir?
Doğum parası almak isteyen ailenin yerine getirmesi gereken bazı şartlar vardır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirtilen doğum parası başvuruşartları şunlardır:
- Doğum parasına resmen başvuru yapıldıktan sonra, doğum yapacak olan kadının iş yerinde 1 gün dahi çalışmamış olması gerekmektedir.
- Doğum parası başvurusunda bulunmadan iş yerinden ayrılan kadın, doğum parası hakkından yararlanamaz.
- Sigortalı olarak çalışan kadının doğum yaptığı tarihten önceki 1 sene içerisinde en az 90 günlük sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir.
- Doğum izni olarak kabul edilen, doğum tarihinden önceki 8 ve doğumdan sonraki 8 hafta süresince izne ayrılan kadının herhangi bir yerde çalıştığı belgelendiği durumda doğum parası alma hakkını kaybeder.
SGK Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Genellikle doğum parası başvurusu için sigortalı aileler özellikle başvuruda bulunmaz. Başvuru sürecinde doğum yapılan hastaneden çıkarılan işgöremezlik raporu, doğum yapan kadının çalıştığı iş yerine otomatik olarak gönderilir. İş yeri de bu raporu değerlendirmeye alıp onayladıktan sonra SGK sistemine geçirir. Bu sebeple ailelerin özellikle bir kuruma başvuru yapmasına gerek kalmaz. Yalnız işgöremezlik raporunun iş yerinden SGK’ya iletilip iletilmediği kontrol edilmelidir.
SGK Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Doğum parası sorgulama 2019yılında birçok farklı yerden yapılabilmektedir. Bunlar;
- İnternet üzerinden e-devlet sistemine giriş yapılarak
- Doğum parası sorgulama hattı üzerinden
- Sosyal Güvelik Kurumu İl Müdürlüğü’nden
E-devletten doğum parası sorgulama işlemi için TC kimlik no ve e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra “4AB İş Göremezlik Ödemesi Görme” adresine giriş yapılır.
Telefonla doğum parası sorgulama işlemi için ALO 170 aranır.
SGK Doğum Parası Hesaplama 2019
Asgari ücret doğum parası hesaplamaişlemi şöyle yapılmaktadır: Asgari brüt ücret 2019 yılı itibarıyla 2558 lira olarak belirlenmiştir. Buna göre çalışanın günlük brüt kazancı 85,76 TL etmektedir. Çalışan sigortalının günlük alabileceği doğum parası, günlük brüt kazancının 3’te 2’si olduğundan hesaplama sonucu 56,84 TL etmektedir.