SGK para sorgulamanın nereden ve nasıl yapılacağı SGK bünyesinde istihdam edilen çalışanların çok fazla araştırdığı bir konu başlığı olmakla beraber SGK rapor parasıödemeleriyle çalışanların raporlu oldukları süre boyunca maaşlarından kesilen tutarların finansmanı SGK tarafından yapılmaktadır. Bu yönde;
- Sağlık problemleri nedeniyle hekim raporuyla (geçici iş göremezlik) belli bir süre işten ayrı kalmak
- İş kazası
- Doğum
- Kronik hastalık gibi nedenlerle rapor süresi boyunca işveren tarafından kişinin maaşından kesilen tutarlar SGK tarafından sigortalıya ödenmektedir.
Rapor Parası Ne Anlama Gelmektedir?
Herhangi bir hizmet akdiyle sigortalı olarak çalışanların herhangi bir rahatsızlık, hastalık, doğum, iş kazası gibi nedenlerle SGK tarafından yetkilendirilmiş herhangi bir sağlık kurumundan aldıkları hekim raporu doğrultusunda bu süre içinde çalışmadıkları için maaşlarından kesilen tutarın SGK tarafından finanse edilmesi rapor parası nedir 2019 sorusunun cevabı olarak ifade edilebilir. İstirahat süresince geçici olarak hizmetten ayrı kalan çalışanlar, herhangi bir rahatsızlıklarından ötürü 2 günden fazla istirahat raporu aldıklarında ilgili gün kadar olan tutar maaşlarından kesilmekte, be kesilen tutar da SGK tarafından kendilerine ödenmektedir. 2 günden az olan (2 gün dahil olmak üzere) istirahat raporlarında çalışandan herhangi bir maaş kesintisi söz konusu olmazken, SGK tarafından da herhangi bir ödeme yapılması da söz konusu değildir.
Rapor Parası Alabilmek İçin Yerine Getirilmesi Gereken Şartlar
SGK rapor parası alma şartları ile alakalı en temel husus çalışanın sigortalı olarak iş akdinin devam etmesidir. Her ne sebeple olursa olsun sigortalı olarak çalışmayan kişilerin herhangi bir rapor parası alabilmeleri mümkün değildir. Bunun yanında rapor tarihi itibariyle geriye dönük 1 yıl boyunca en az 90 gün prim ödenmiş olması da oldukça önem taşımaktadır. Bu süre içerisinde 90 gün prim ödemesi yapılmaması durumunda SGK rapor ödemesi yapılmamaktadır. Ek olarak alınan istirahat raporunda bir hastalık teşhisinin bulunması zorunludur. Raporda herhangi bir hastalık bulunmaması ve o şekilde sisteme girilmemesi durumunda SGK rapor ödemesi yapmamaktadır. Son olarak alınan iş göremezlik raporunun doğru sosyal güvenlik kurumuna bildirilmesi gerekmektedir.
SGK Rapor Parası Hesaplaması Ve Nereden Alınacağı
SGK para sorgulaması, hesaplaması ve ödeme detayları için öncelikle çalışanın rapor bitiminin hemen ertesinde raporu iş verene ulaştırması, işverenin de rapor bitim tarihinden 5 gün içerisinde raporu sisteme girmesi gerekmektedir. SGK rapor parası hesaplama için SGK yetkililerinin yapacağı incelemelerden sonra;
- Son üç aylık brüt gelir toplanır
- Son üç aylık prim günü toplanır
- İlk üç aylık brüt gelir son üç aylık prim gününe bölünür
- Çıkan sonuç ayakta tedavilerde 2 ile çarpılıp 3’e bölünerek bu doğrultuda ödemelerin yapıldığı görülmektedir.
SGK rapor parası ödemeleri kişinin T.C kimlik numarasına Türkiye genelindeki PTT şubeleri vasıtasıyla yapılmaktadır. İlgili tutarı PTT’den almak istemeyen çalışanlar başvuru esnasında sisteme herhangi bir tanımlı banka bilgisi girdiklerinde rapor paralarının bankaya yatma şansı da bulunmaktadır.
SGK Para Sorgulama Nereden Yapılır?
T.C ile rapor parası sorgulama e-devlet vasıtasıyla kolaylıkla yapılırken, kullanıcılar sorgulama yanında istirahat raporuyla alakalı birçok detaya da ulaşabilmektedirler. Bu yönde kullanıcı T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yaptığında arama bölümüne “iş göremezlik ödemesi” yazdığında gelen ekranda 4A / 4B İş göremezlik ödemesi görme sayfasına tıklanarak rapordaki vakanın ne olduğu, ödeme durumu, ödeme tutarının ne kadar olduğu, evrak işlem tarihi (başvuru tarihi), rapor başlangıç ve bitiş tarihi ve ödemenin bankaya gönderilme tarihi gibi bilgilere ulaşılabilmektedir.