Her 5 çocuktan birini etkileyen kuru, kaşıntılı bir cilt rahatsızlığı olan egzama, beş yaş altı çocuklarda ilk kez ortaya çıkması muhtemeldir. Vakaların büyük çoğunluğu ise altı aylıktan küçük bebeklerde yaşanır. Bu yazıda bebeklerde egzama belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.
Egzama Nedir?
Ciltte kuruma ve kaşıntı yaratan, bazen sulu olabilen lekelerin oluşturduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama genellikle bebeklerin dirsekleri, dizleri, bilekleri ve boynunda oluşabilir. Bununla birlikte egzama yüz bölümü dahil, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Bebeklerde egzama hiçbir semptom göstermeden aniden de meydana gelebilir. Ne yazık ki egzamanın kesin bir tedavisi yoktur ama önleyici bazı ipuçları bulunmaktadır. Bu cilt rahatsızlığı atopik egzama veya atopik dermatit şeklinde bilinir. Atopik, bebeğin sisteminin, normal şartlarda zararsız olan bileşenlere aşırı şekilde tepki verme eğiliminde olduğu anlamına gelir. Bu durum, diğer alerjik olaylarla ilgili olabilir.
Bebeklerde Egzama Nedenleri
Egzamaya neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Sebebi genler de olabilir. Anne veya babada egzama varsa bebekte de gelişme olasılığı yüksektir. Egzama, astım ve saman nezlesi gibi alerjik durumlar, şehir yaşamında daha yaygındır. Bunun nedeni ise kentlerde yaşayan insanların egzama alevlenmesini tetikleyecek daha fazla kimyasal maddeye maruz kalmasıdır. Bir başka olası neden ise evlerin temiz ve hijyenik olmasına rağmen, bebeklerin zararsız alerjenlere aşırı tepki vermeleri olabilir.
Bebeklerde Egzama Rahatsızlığını Tetikleyen Durumlar
Bebeğin bazı tetikleyicilerle temas etmesi egzamaya neden olabilir. Bunlar:
- Sabunlar, banyo ve cilt bakım ürünleri, çamaşır deterjanları
- Sentetik veya yünlü kumaşlar, boyalı giysiler
- Evcil hayvanlar, polen ve toz gibi çevresel alerjenler
- Süt, yumurta, buğday, soya ve yer fıstığı gibi alerjenler
- Olağandışı sıcak ve soğuk ortamlar
Bebeklerde Egzamayı Önlemek İçin İpuçları
Bebeklerde egzama rahatsızlığının ortadan kaybolması için hassas ciltlere özel krem ve banyo bakım ürünleri kullanılması gerekir. Bebeğin cildi sürekli nemli tutulmalıdır. Özellikle banyodan sonra bebeğe, losyon veya hassas cilde uygun diğer ürünler uygulanmalıdır. Kullanılan bakım ve banyo ürününün kaliteli olması da önemli bir ayrıntıdır. Diğer ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bebeğin hassas cildinin çizilmemesi ve zarar görmemesi için tırnakları kısa tutulmalıdır. Aynı şekilde anne ve baba da tırnaklarını uzun tutmamalıdır.
- Bebeğin kıyafetleri pamuklu olmalıdır. Özellikle egzamayı tetikleyen yün kıyafetler tercih edilmemelidir.
- Bebeklerde egzama problemini çamaşır deterjanı da tetikleyebileceğinden, bebeğin kıyafetleri doğal sabun tozuyla yıkanmalıdır.
- Bebek bakımında kullanılan banyo ve bakım ürünleri zararlı madde içermemeli, hassas ve kuru ciltlere uygun olmalıdır.