Kalsiyum, hamilelik döneminde ihtiyacınız olan temel minerallerden biridir. Diğer vitamin ve minerallerle birlikte, vücudunuzun kemik ve iskelet sağlığını desteklerken, bebeğinizin de güçlü kemiklere sahip olmasına yardım eder. Hamilelikte kalsiyum ihtiyacı, yaşa ve fiziksel özelliklere göre değişebilir.
Günlük Gereksinimler
Alınması gereken günlük kalsiyum miktarı, kişiye göre farklılık gösterir. Genç anneler biraz daha fazla kalsiyum almalıdır. Böylece, bebeklerinin büyümesini desteklerken, kendi kemik sağlığını da korumuş olurlar. Uzmanlar 18-30 yaş arasındaki anne adaylarının her gün 1.300 mg kalsiyum almalarını önerir.
Hamilelikte Kalsiyumun Önemi Nedir?
Hamilelikte kalsiyum ihtiyacı, normal zamanlara göre artış gösterir. Vücut için gerekli olan kalsiyum, güçlü ve sağlık kemiklerin inşasında büyük öneme sahip. Hamileyken kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için yeteri miktarda kalsiyum almayı ihmal etmemelisiniz.
- Bebeğiniz için kalsiyumun önemi: Gelişmekte olan bebeğinizin kemik ve diş oluşumu için kalsiyum bileşenine ihtiyacı vardır. Kalsiyum ayrıca, bebeğinizin kalbi, kasları, sinirleri ve hormonları için de önemli bir besin maddesidir.
- Sizin için kalsiyumun önemi: Hamilelikte bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm kalsiyum miktarını ona iletmelisiniz. Bu yüzden hem kendinize hem de bebeğinize yetecek kadar kalsiyum almanız gerekir. Kalsiyum ile bebeğinizin sağlığını korurken kendi kemik sağlığınızı da desteklemiş olursunuz. Kalsiyum tüketimi, ileri yaşlarda kemik erimesi riskiyle karşılaşmanızı da önler.
Komplikasyonlar
Hem az hem de çok fazla kalsiyum alımının bir sonucu olarak bazı komplikasyonların gelişmesi mümkündür. Bu yüzden hamilelikte kalsiyum ihtiyacı ne kadar ise o oranda tüketilmelidir.
Çok az kalsiyum almak: Her gün önerilen miktarda kalsiyum tüketmiyorsanız, aşağıdaki semptomlarla karşılaşabilirsiniz.
- Hamilelik sırasında yüksek tansiyon
- Parmaklarda uyuşma veya karıncalanma
- Bebeğin büyümesinde yavaşlama
- Bebeğin yetersiz kalsiyum alması
- Kas ve bacak krampları
- İştahsızlık
- Kalp sorunları
- Erken doğum
Çok fazla kalsiyum almak: Tüketilen yiyeceklerden çok fazla kalsiyum alınması nadir karşılaşılan bir durumdur. Takviyeler kullanıyorsanız, miktarı abartmış olabilirsiniz. Fazla miktarda kalsiyum alımının meydana getirdiği sonuçlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kabızlık
- Böbreklerde taş oluşumu
- Vücudun, demir ve çinko gibi maddeleri emmesinde problemler meydana gelebilir.
- Düzensiz kalp atışı