Bekçi zor ve silah kullanabilir mi? Bekçilerin görev ve yetki tanımlamaları 7245 sayılı Kanun’da açık bir şekilde belirtilmiştir. Kanunda bekçi olmak isteyenlerin sınav, atama, adaylık süreci, görev yetki ve sorumlulukları belirtilmektedir.
Bekçiler seyyar ve yaya olarak hareket ederler ve hizmet verdikleri mülki sınırlar içinde halkın refahını gözetip korumakla yükümlülerdir. Bekçilerin temel görevi kolluk güçlerine yardımcı olmaktır.
Bekçi Zor Kullanma Yetkisi
Bekçi zor kullanma yetkisi vardır. Bu yetki bekçiye 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu 16. Maddesinde yer alan şartların varlığı halinde geçerlidir. Ancak bekçiler kendilerine verilmiş olan bu hakkı sınırlar çerçevesinde kullanmaları gerekir. Yani orantısız bir şekilde uygulanacak olan zorlama hukuka aykırı olduğundan dolayı farklı işlemlerle karşı karşıya kalabilirler.
Bekçiler anayasanın kendilerine vermiş olduğu hakkı ve yetkiyi gerektiği yerde kullanmaları ve buna özen göstermeleri gerekir. Bekçiler polislerden farklı isimlendirilmiş olsalar da onların temel görevleri de arasında da düzeni koruma vardır. Yani bir bekçi vatandaşların hak ve hürriyetlerini korumak için çalışmalıdır.
Bekçiler Ne Zaman Zor Kullanabilir?
- Suç veya kabahati işlenmesini önlemek
- Suç işlendikten sonra kaçan failleri yakalamak,
- İşlenen suç sonrasında faillerin kimliklerini tespit etmek,
- Hakkında yakalama emri veya zorla getirme kararı verilen kişileri tespit etmek
- Topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek,
Bekçi zor ve silah kullanabilir mi? Bekçiler görev ve sorumlulukları çerçevesinde yukarıda belirtilmiş olan maddeler doğrultusunda zor kullanma hakkına sahiplerdir.
Bekçilerin Görev ve Yetkileri
- Yetkili kılındıkları çevreyi gözetlemek,
- Asayişin, kamu barışının ve huzurunun devamına katkı sağlamak,
- Kişi hak ve hürriyetlerine yönelik saldırıların önlenmesi,
- Polisi, jandarmayı, itfaiyeyi, sağlık birimlerini durumdan haberdar edip yardım çağırmak,
Ben bunları yapabilirim beni bekçi yapabilirsiniz