Polis olmak isteyen on binler, şartlarının uygun olduğu POMEM, PMYO, PAEM ya da PÖH polis alım ilanlarına başvuruyorlar. Bu adaylar polis öğrencisi olmak istiyorlar ama bazı sağlık sorunları nedeniyle eleniyorlar. Bu yazımızda “böbrek taşı” ile ilgili merak edilenleri cevaplamaya çalışacağız. Polis adaylarının birçoğu belki farkında bile olmadıkları böbrek taşı sorunu ile alım süreci icindeki genel sağlık taraması safhasında tanışıyor. Peki, böbrek taşı polis alım sürecinde bir engel teşkil ediyor mu? Bu makale pomem, pmyo, pöh ve paem okul türlerinin hepsini kapsamaktadır.
Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği’nin Üroloji ile ilgili bölümü bize bu konuda cevap veriyor. Buna göre böbrekte bulunan taş, kist ve tümörlerin varlığı ÖĞRENCİ OLMAYA ENGEL olarak bildirildiği gibi, “BUNLARIN CERRAHİ YÖNTEMLE TEDAVİ EDİLMİŞ HALLERİNİN” de ÖĞRENCİ OLMAYA ENGEL OLDUĞU belirtilmiştir. Ancak aynı yönetmelik bu hastalıkların HERHANGİ CERRAHİ BIR YÖNTEM UYGULANMADAN, KENDİLİĞİNDEN ve de İLAÇLA ŞİFA BULMUŞ hallerinin ise öğrenciliğe ENGEL OLMADIĞINI belirtiyor.
Soru: Şu kadar sene önce ameliyat ile böbrek taşı/böbrek kisti/ böbrek tümörü tedavisi oldum. Su an herhangi bir sorun yok, kosabilir, spor yapabilirim. Sorun olur mu?
Cevap: Belirtilen hastalıkların varlığının öğrenci olmaya engel olduğu belirtildiği gibi bu hastalıkların cerrahi yöntemle tedavi edilmiş olmalarının da öğrenciliğe engel teşkil ettigi belirtilmiştir
Soru: Alım sürecinde böbreğimde tas/kist/tümör tespit edilirse tedavisi için süre tanınır mı?
Cevap: Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği gereği adayların alım süreci sağlık kontrolleri adımlarında sağlık yönünden tam ve sağlam olması gerektiği belirtilmiştir. Bu haseple zaman verilmemektedir.
Soru: Böbreğimde taş/kist/tümör var. Bu hastalığım ne zamana kadar geçerse sorun yaşamam?
Cevap: Adayların atama ve egitim öncesi girecekleri genel sağlık taramasına kadar süreleri vardır. Bu sure zarfında bu hastalıklar cerrahi bir yöntem uygulanmadan, ilaçla yahut kendiliginden geçerse aday ÖĞRENCİLİĞE KABUL EDILIR, aksi hallerde ise aday ÖĞRENCİLİĞE KABUL EDİLMEZ.
Böbrek taşım var ama kapalı ameliyat ile kesiksiz aldırmam mümkün bu sorun teşkil eder mi ?
Taş varlığı engeldir.
Atrofik böbrek tanısı konuldu öğrenci olmaya engel midir?engel ise diğer hizmet sınıflarına kendi isteği ile geçme gibi bir ibare var bu ne demek oluyor?
Pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalileri sağlam kabul edilir.
Bir veya iki böbreğin yerleşim veya şekil bozukluğu (Pelvik ektopik böbrek, atrofik böbrek, hipoplazik böbrek, soliter böbrek ve benzeri) öğrenciliğe engeldir
Böbrek taşım vardı urs (idrar yolundan belaltı uyuşturularak bir cihazla girilip taşın kırılarak çıkarılması yöntemi) ile ameliyat oldum kesik delik herhangi bir müdahale olmadı. Bu engel midir?