Çocuklarda Görülen Karanlık Korkusu Nasıl Geçer? – BekçiAlımı

Çocuklarda Görülen Karanlık Korkusu Nasıl Geçer?

Çocuklarda görülen karanlık korkusu nedir, nasıl geçer? Ebeveynler çocuklarına bazı tehlikelerden korkmamalarını ve dikkatli olmalarını öğretir. Bu da çocukların kaygılanmalarını önler. Bununla birlikte, çocuklar yetişkinlerin tehdit bulamadığı durumlardan veya nesnelerden de korkabilirler. Çocuk olgunlaştıkça korku kaynağı değişir. Örneğin karanlıktan korkmak, canavar korkusu, hırsızlık veya şiddet korkularına yol açabilir. Çocuğunuzda herhangi bir korku varsa onun duygularını ciddiye alarak, endişeleri hakkında konuşmaya teşvik etmelisiniz. Böylece, korkularıyla yüzleşmelerine fırsat vererek bu durumla başa çıkmalarına yardım edebilirsiniz.

Çocuklarda Karanlık Korkusu Hakkında Bilgiler

Birçok çocuk karanlıktan korkar. Yürümeye başlayan çocuk veya okul öncesi dönemde olan çocuk, anlamadığı ya da kontrol edemediği şeylerden korkma eğilimindedir. Aktif hayal güçleri ve gerçeklik ile fantaziyi her zaman ayırt edememeleri, örneğin canavarların karanlıkta dolaştığını düşünmelerine ya da canavarın yatağın altından çıkacağı düşüncesine yol açabilir.

Çocuklarda görülen karanlık korkusu ele alınmazsa uzun yıllar sürebilir, uyku öncesinde rutin ve huzur kaçırıcı olmaya devam edebilir. Hatta uyku problemlerine de yol açabilir. Ebeveynlerin, çocuklarının karanlık korkusunun üstesinden gelmelerine yardımcı olabilecek birçok yol bulunmaktadır.

Çocuklarda Görülen Karanlık Korkusu İçin Öneriler

Diğer korku türlerinde olduğu gibi, çocuğun karanlık korkusunu sempati ve anlayışla ele almak önemlidir. Çocuğun duygularıyla alay edilmemeli veya bu duygular reddedilmemelidir. Aynı şekilde çocuğun karanlık korkusuna karşı sinirli ve öfkeli bir yaklaşım sergilenmemelidir. Çocuğun mantıksız korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olmanın ilk adımı, onun duygularını gerçek olarak kabul etmek ve ona duyarlı bir şekilde yanıt vermektir. Çocuğunuzun karanlık korkusu varsa şunları uygulayabilirsiniz:

  • Çocuğunuzdan, tam olarak neyden korktuğunu size anlatmasını isteyin.
  • Çocuğunuza korkularını anladığınızı ancak mutlaka sizin de korkmadığınızı gösterin.
  • Ona güvende olduğunu anlatın veya canavar diye bir şey olmadığını açıklayın.
  • Dolabın içinde ya da yatağın altında canavar olmadığını göstermek için onları rahatlatmaya çalışmayın, çünkü bu canavar olabileceğini düşündüğünüz anlamına gelir.
  • Çocuğunuzdan kendisini daha güvenli hissetmelerini sağlayacak öneriler isteyin.
  • Karanlık korkusunun diğer endişelerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenin.
  • Çocuğunuzun rahat ve keyifli bulduğu bir yatma rutini oluşturun.
  • Çocuğunuzun odasına bir gece lambası koyun ve koridordan da çocuğunuzun odasına bir miktar ışık gitmesini sağlayın.
  • Televizyon izleme alışkanlıklarının ve okuma materyallerinin çocuğunuzun yaşına uygun olup olmadığını kontrol edin.
  • Geceleri çocuğunuzun odasına bakın, olayları onun bakış açısından görmeye çalışın. Loş ışıkta gölge veya ürpertici görünebilecek bir resim ya da oyuncak olup olmadığını kontrol edin.
  • Düzenli egzersiz, stres seviyelerini hafifletir. Bu nedenle çocuğunuzun gün içinde yeterince fiziksel aktivite yapmalıdır.
  • Çocuğunuzun korkusunu dalgalandırmayın veya küçümsemeyin.
  • Hem yetişkinlerdeki hem de çocuklarda görülen karanlık korkusu hakkında yazılmış kitapları okuyabilirsiniz.
  • Olumlu davranışları güçlendirin. Çocuğunuzun korkularının üstesinden gelmek için küçük adımlar atmasına izin verin ve onu yüreklendirin.
  • Çocuğunuzun bu korku hali devam ediyorsa bir terapistten yardım alın.

 

 

Yazar: Fatma YÜKSEL

Medya ve iletişim mezunuyum. Dijital pazarlama, sosyal medya ve içerik yazarlığı alanlarında uzun zamandır aktif rol alıyorum. Ayrıca, dijital reklam ve tasarım işleriyle de ilgileniyorum. Bir yandan da eğitimime devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir