Etkili Hitabet Sanatı
Televizyonda bazı insanları dinlerken ister istemez konuşma tarzları dikkat çeker. Çünkü farklı bir şekilde konuşmak, konuşurken karşısındakinin dikkatini üzerinde toplamak etkili hitabet sanatı olarak adlandırılan sanatın inceliklerindendir. Bu şekilde konuşan insanlar ilk anda antipatik gelebilirler. Ancak asıl amaçları olan insanların ilgisini üzerlerinde toplama konusunda başarılı olmuşlardır.
Etkili hitabet sanatı, akıcı bir şekilde konuşmanın yanında el hareketleri, ses tonu ve yüz mimikleri ile desteklendiğinde dinleyici üzerinde çok daha fazla büyük bit etki yaratır. Bu sanatı yerinde ve kusursuz kullanan insanların konuşarak ikna edemeyecekleri kişi sayısı çok azdır. Bankadan arayıp size yeni hizmetlerini anlatmak isteyen kişi çoğu zaman nasıl hitap etmesi gerektiğini bilen ve ikna kabiliyeti yüksek insanlar arasından seçilmektedir.
Hitabet İkna Edicidir
Etkili hitabet sanatı çoğu zaman kötü amaçlar için de kullanılabilir. Örneğin bu konuda son derece usta bir kişi, yalan söylediği halde bu yalanını akıcı konuşma, el hareketleri ve yüz mimikleriyle destekleyerek karşısındakini ikna edebilir. Burada önemli olan nokta karşınızdakinin ne anlattığı değil onu nasıl bir şekilde anlattığıdır. Çoğu insan anlatış şekline kanarak bu yalanı anlamaz.
Yapılan araştırmalar ikna kabiliyeti yüksek olan insanların genellikle etkili hitabet sanatı konusunda bir eğitim aldıklarını göstermektedirler. Aynı zamanda yine kanıtlanmıştır ki; anlatılan konunun içeriği ne olursa olsun, anlatan kişinin hitabet şekli, dinleyici üzerinde hayranlık derecesinde bir etki yarattığı andan itibaren anlatılan konunun içeriği sorgulanmadan kabul edilir. Bu halk arasında “ikna” olarak bilinen durumdur.
Etkili hitabet sanatı konusunda yetkin olan insanlardan birkaç örnek vermek gerekirse, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Halit Kıvanç, Sezen Cumhur Önal, Zeki Müren, Ayşe Egesoy gibi isimleri saymak mümkün. Bu isimler kendilerine özgü hitabet tarzlarıyla bir ekol yaratmış isimler arasındadırlar.