Kafein, şu anda dünyanın en yaygın kullanılan ilacıdır. Birçok içecek ve yiyecekte bulunduğundan, bir ilaç olduğunu unutmak kolaydır. Hatta çocuklar için üretilen yiyecek ve içeceklerde bile bir bileşen olarak kafein vardır. Bununla birlikte, fiziksel ve ruhsal sağlık üzerinde bazı etkileri bulunur. Kafein bağımlılığı hakkında daha fazla bilgi, yazının devamında!
Kafein Nedir?
Kafein uyarıcı bir ilaçtır. Uyarı ilaçlar kısmen, fiziksel etkilere neden olan sinir sistemini uyararak çalışır. Kalbi hızlandırmak, hızlı şekilde nefes almak ve kas gerginliğini artırmak bunlardan bazılarıdır. Kafein yüksek miktarda tüketildiği zaman, olumsuz yan etkilere yol açabilir. Ilımlı olarak tüketildiğinde bile, daha uzun vadeli olumsuz fiziksel etkilerin olduğuna dair kanıtlar vardır. Kafein bağımlılığı ile savaşmamak için tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir.
Kafeinin Kalp Üzerindeki Etkileri
Kısaca açıklamak gerekirse, kafeindeki uyarıcı maddeler kalbin atış hızını yükseltir. Araştırmalar, kalp atış hızının önemli derecede etkileyen kafein seviyesinin, yaklaşık 400 fincan demlenmiş kahveye eşdeğer olduğunu göstermiştir. Bu da 400 miligram kafein anlamına gelir.
Aşırı miktarda kafein içen çoğu insan için bu durumun kesin olarak zararlı olduğu söylenmez. Ancak, kaygılı ve stresli kişiler için yüksek oranda kafein alımı panik reaksiyonları geliştirebilir. Çünkü kafein, kaygıyı artırır.
Kafeinin Kan Basıncı Üzerindeki Etkileri
Çalışmalar, kafein bağımlılığı ile kan basıncı yüksekliğinin ilişkili olduğunu doğrular. Yüksek oranda kafein almak, kan basıncını artırır. Bu da yüksek tansiyonu olan kişiler için büyük bir risk taşır. Kafeinin etkisi, yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişebilir.
Kafeinin Kemik Yoğunluğu Üzerindeki Etkileri
Yüksek kahve tüketimi, erkeklerde ve kadınlarda kemik erimesine neden olabilir. Çocukların yüksek oranda kafein alması da kemik yoğunluğunu düşürür. Özellikle meşrubat içen ve bunun yerine süt tüketmeyen çocukların, kemik gelişimi daha zayıftır.
Kafeinin Stres Düzeyine Etkileri
Kafeinin yeterli miktarda tüketimi, çoğu kişi için stresi hafifletici etkiler bırakır. Ancak, kafein bağımlılığı söz konusu ise kişinin stres düzeyinde artış olabilir. Bu yüzden, başta çay/kahve olmak üzere kafein içeren içecek ve yiyeceklerin tüketim miktarı abartılmamalıdır.