Pek çoğumuz ödemelerimizi sağlamak için veya konut, taşıt almak için toplu para bulmak istiyoruz. Halihazırda bir birikimimiz yoksa borç bulmaya çalışıyoruz. Ekonominin durumunu düşününce sıcak para sıkıntısı herkeste var ve en sağlıklı yöntem bankaya gidip kredi almak oluyor. İnsanlardaki yoğun kredi talebi neticesinde bankalar pek tabii ki herkese olumlu yanıt vermiyor. Neticede durgunluğun getirdiği sorunların büyümemesi ve bankaların ticari faaliyetlerini devam ettirebilmesi için uygun gördüğü kişilere olumlu dönüş yapması gerekiyor. Olumsuz yanıt alanların başında ise kara liste içerisinde bulunanlar geliyor. Çünkü bankalar kara listedekilere finansal açıdan güven duymaz ve ödemelerini zamanında yapacağını düşünmez. Bu nedenle başvuru yapmadan önce kara liste sorgulama nasıl yapılır deyip araştırmanız lazım. Aksi taktirde listedekilerden biriyseniz yüksel ihtimalle kredi alamazsınız.
Kara Liste Nedir?
Aslında bu ifade halk arasında kullanılmaktadır. Kredili ürün alıp ödemelerini disiplinli sağlayamayanlar ve kredi kartı borçlarını düzenli ödeyemeyenler için yasal takip başlatılır ve 5 yıl süresince çıkmak için çok çaba sarf etmeniz gereken risk raporunun içine girersiniz. Bu işleme tabi tutulanlara kara listedekiler denir.
Tüm bankalar işlemlerinin kopyasını Kredi Kayıt Bürosu’na yollayıp müşterilerinin değerlendirilmesini sağlar. Buradaki incelemeler sonrası hem kredi notu belli olur hem de ödemelerini yapamayanlar kara listeye alınır. Kara liste sorgulama aşaması da tam buradan başlar. Çünkü içinde bulunup bulunmadığınızı bilmiyorsanız, ufak bir yanlışlığın sizin finansal sicilinizi bozacağınızı hesap edemeyebilirsiniz.
Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Geçmiş ödeme alışkanlıklarınızın araştırılması sonrasında girdiğiniz sicili bozuk sorgulaması aşağıda belirttiğimiz yöntemlerle gerçekleştirebilirsiniz. Size uygun seçenekten nasıl yapılıra cevap bulabilirsiniz.
- Kredi Kayıt Bürosu’nun son kullanıcıya sunduğu Findeks hizmetinden kara liste sorgulama işlemi yapılabilir.
2. Bankanızın internet şubesinden finans sicilinize dair bilgi alabilirsiniz.
3. E-devlet üzerinden sunulan kredi risk raporunuzdan kara liste hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
4. Direkt bankanın fiziki şubesinden sorgulanabilir.
5. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na bireysel dilekçe verilebilir.
Kara Listeye Kimler Girer?
Orta ve uzun vadeli ödemelerini sağlamayan kişilerin gördüğü özellikle göze çarpmaktadır. Kredi kartı sahipleri de yine disiplinli kullanmadıklarında, esnek hesap şeklinde lanse edilen kredili nakit avans hesabını devamlı ekside tutanlar da kara listeye girebilirler. Sıradan banka kullanıcılarının kara listeye kimler girer sorusunu sorduğunu çok görmeyiz. Nedeni ise yüklü miktarda işlem gerçekleştirmemeleri ve düşük kredili ürün kullanmalarıdır. Devamlı biçimde önemli meblağda ücretleri karşılamayanlar en sonunda banka takibine takılır. Kredi notu hızla düşen bu kişiler neticede kara listeye girer.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Girenler pek tabii ki atacakları pozitif adımlar sonrası kendilerini kurtarabilirler. Kara listeyi normal yaşantımızdaki adli sicil kaydına benzetebiliriz. Yanlış hareketlerin ardından bozulan sicil, düzenli şekilde yapılan doğru hamlelerle düzeltilir ve sonrasına kara listeden çıkılır. Bunun için tüm borçları bitirmek gerekiyor. Ekonomik anlamda düze çıkıldıysa düşük limite sahip kredi kartı kullanıp ödemelerinde gününde halletmek listeden çıkmaya yardımcı olur ve hatta kredi notunun yükselmesini sağlar. İfade ettiğimiz biçimde finansal işlemler gerçekleştiren kişiler fazla sürmeden listeden çıkabilecektir.
Listeden çıkmanın ardından disiplinli finans işlemlerini sürdürmelisiniz. Bu nedenle hesaplamalarınızın bütçeniz ölçüsünde yapmanızı tavsiye ederiz. Zaman içerisinde artan kredi notuyla kara liste sonrasında bile nakit ihtiyacınızı karşılayabileceksiniz. Bu yüzden sorgulama aşamasında listedekilerden biriyseniz şansınızın bittiğini düşünmeyin. Ancak sağlıklı finansal adımlar neticesinde hem listeden çıkmak hem de kredi almak mümkün. Ayrıca hesabınızda uzun süreli para tutmak ve belirli aralıklarla para yatırarak çıkmayı kolaylaştırabilirsiniz. Böylece birikimin yanında bankaların gözünde güvenilir bir profil oluşturursunuz.
[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]