Makale yazarak para kazanmak son zamanların en çok ilgi gören mesleklerinden biri oldu. Bir konu hakkında bilgi sahibi olup veya araştırarak yazılan makaleler sayesinde hem satıcı hem de alıcı taraf para kazanabiliyor. Makale yazabilmek için her şeyden önce yazmayı sevmek ve bu alana eğilimli bir yeteneğinizin olması gerekiyor, ayrıca imla kurallarını biliyor olmanız ve noktalama işaretlerinde de mümkün olduğunca az hata yapmanız gerekiyor. Tüm bunlar kadar önemli olan bir diğer husus ise, makaleyi seo uyumlu yazmaktır. Seo, Türkçesiyle arama motoları optimizasyonu, uygulanan makalenin ön sıralara çıkmasını sağlar. İyi bir seo uyumu içeren makale her zaman ön sayfada olmasa da, seo uyumu bulunmayan bir makaleye göre çok daha üst sıralara çıkar.
Websitesi sahipleri, makale yazarlarından satın aldıkları makaleler ile, websitelerine içerikleri girerler. Makale okunma sayısı ve ziyaretçinin sitede kalma süresine göre websitesi sahibine para kazandırabilir. Çoğu zaman website sahibi, makale yazarından fazla para kazanır. Özellikle, yüksek sıralamalarda bulunan bir site her makale başına ödediği tutarın çok daha fazlasını kazanabilir. Peki makale yazarak para kazanmak nasıl olur? Makale yazarak herkes para kazanabilir mi?
Herkes Makale Yazabilir Mi?
Herkes bildiği bir konuda makale yazabilir, ancak bu işi meslek edinmiş biri kadar kaliteli ve okuyucuyu doyuran bir içerik çıkartıp çıkartamayacağı bilinemez. Ancak birkaç aylık bir eğitim veya çalışma ile sizlerde pek çok konuda makale yazabilecek kadar kendinizi geliştirebilirsiniz.
Kelime Ücretleri
Makale yazarlığında ücretlendirme kelime başına olmaktadır. Genelde 100 kelime başına ödenen ücretler oldukça düşüktür ve bu rakam 1,5 TL civarındadır. Kimi siteler daha da az fiyatlara yazar çalıştırarak, yazarların emeklerini sömürebilmektedir. Ancak şunu unutmayın ki, hiçbir makale yazarı farklı fiyata aynı işi yapmaz, bunu iddia etse de asla bu böyle olmaz. 100 kelimesine 1,5 TL ödenen bir yazı ile 3 TL ödenen yazı arasında dağlar kadar fark vardır.
Neden Böyle
Yazmak bir sanattır ve işin içerisine ticari kaygı girdiğinde iş tamamen bozulup çöplük bir içeriğe dönebilir. Bir makale yazarı kendisine ortalama bir saat ücreti belirler ve onu korumaya çalışır. Örneğin saate 800 kelime yazıyorum 12 TL kazanıyorum, bunu korumalıyım daha az yazmamalıyım diyebilir. Üzerine düşünülmesi gereken konularda saatlik ücreti düşebileceğinden dolayı düşünmeden paspal bir içerik çıkartabilir. Bu nedenle yazarın, çıkartmakta zorlanacağı içerikler için daha yüksek fiyat vermesi ve o konuya hakim olmaya çalışması gerekir.
Kaç Kelime Yazılır?
Bu yazıyı yazmadan önce inanın, en az 10 kişiyle görüştüm. Hiçbir makale yazarı birbiri ile denk bir yazma kapasitesine sahip değil. Kimi makale yazarı günde 10 bin kelime yazarken, kimisi 1 bin kelime içerik çıkartmakta dahi zorlanıyor. Ayrıca klavye hızınızda bu işte önemli bir etmen, eğer bir mahkeme katibi kadar hızlı yazamıyorsanız bu işi biraz daha düşünün derim. Çünkü her şeyi bırakıp bu işi ana işiniz haline getirmeniz çok zor.
Müşteri Nasıl Bulunur?
Makaleleriniz için müşteri bulabileceğiniz çok yer var, ancak webmasterlar için makale yazarlığında birkaç çeşit çalışma modeli mevcut.
1- Sipariş Usulü Çalışma
2- Hazır Makale Satış Usulü İle Çalışma
3- Yabancı Dilde Sipariş ve Hazır Makale Usulü İle Çalışma
Sipariş Usulü İle Çalışma
Makale yazarak para kazanmak için bu çalışma tipinde, müşteri bulmanız gerekiyor. İlk aşamalarda size genelde tek tük siparişler gelir. Genelde 100 TL’yi geçmeyen bu siparişler, zamanla düzenli işlerinize dönüşebilir. Kendi müşteri portföyünüzü yaratmak zor ve zaman alıcıdır. Kendinizi tanıtmanız ve daha çok müşteriye çalışmanız gerekir. Sipariş usulü ile çalışmayı seçtiğinizde, müşteri size siparişi konu ve kelime sayısı ile beraber verir ve siz de bu konuda yazarsınız ve bu şekilde para kazanırsınız.
Hazır Makale Satış Usulü İle Çalışma
Makale yazarak para kazanmak için bu çalışma tipinde, kendi yazdığınız makaleler için alıcı bulmanız gerekir. Makale alış satış piyasası gerçekten çok büyüktür ve herkese yer vardır. Bu nedenle alıcı çokluğu yazabileceğiniz her makaleyi bir şekilde satabileceğiniz anlamına gelebilir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken konu şudur ki, sipariş usulü ile çalışmadan hazır makale satmaya geçmemenizdir. Çünkü hangi sitenin ne tür yazılara ihtiyacı oluyor, bunu sadece bir müddet yazarak öğrenebilirsiniz.
Yabancı Dilde Sipariş ve Hazır Makale Usulü İle Çalışma
Yabancı dildeki makalelerin ücretleri her daim yüksektir. 100 kelime ingilizce makale ortalama 4-5 TL etmektedir. Ancak ingilizce yazabilen iyi bir yazar bulmak çok zor olduğu için genelde düzenli çalışan yazarlar biraz daha yüksek yani 100 kelime 6 TL gibi ücretlerle çalışabilmektedir.
Müşteri Edinebileceğiniz Platformlar
R10
Türkiye’nin en büyük webmaster sitesidir. Sitedeki üyelerinin yüzde 90’ı ya bir websitesi sahibidir ya da website sahibi müşterileri vardır. Bu nedenle website ile ilgili tüm işler burada yapılmaktadır. Site, sadece davetiye ile üyelik kabul eder.
Sadeceon
Bir freelancer sitesidir. Freelance olarak yapabileceğiniz pek çok alanda iş bulabilirsiniz. Çok fazla iş gelmese de makale yazarlığını buradan da yapabilirsiniz. Piyasa ortalama fiyatı, 100 kelime 3-4 TL’dir.
Ne Kadar Kazanırım
Makale yazarak para kazanmak konusundaki en önemli ayrıntıya geldi sıra. Bu gerçekten çok karmaşık ve asla net bir cevabı olmayan soru. 10 kişilik bir ekibi olan hem de makale yazan bir yazar, ortalama 6-9 bin TL kazanabilir. Ancak piyasada çok ciddi rakipler olduğunu düşündüğümüzde bu topa girmek için biraz cesaret ve sermaye gerekebiliyor.
Tek başınıza çalışarak kazanabileceğiniz para da değişkendir. Günde ortalama 4 saat çalışarak 1,500 TL kazanabilirsiniz diyeceğiz ancak, başkası gelir ben o kadar çalışarak 800 lira anca kazanıyorum diyebilir, hatta başka birileri çıkar bende o kadar saat çalışıyorum 2,500 lira kazanıyorum diyebilir. Bu nedenle bu sorunun net bir cevabı yok, net cevap sizde, saygılarımla…