Günümüz alışveriş seçenekleri geçmişe nazaran önemli ölçüde arttı. Online platformlar, e-ticaret siteleri kolaylıkla bir ürünü satın almamıza olanak sağlıyor. Kaldı ki internetteki onlarca adres arasından ürünlerin fiyatlarını kıyaslayabiliyor, fırsatlarını değerlendirebiliyor ve neticesinde bütçemize uyan, avantaj sağlayan yerden alışverişimizi yapıyoruz. Pek tabii ki kredi kartı, banka kartı, mobil ödeme gibi alacağınız şeylerin ücretini verebileceğiniz yöntem de bahsettiğimiz özelliklerle beraber geliyor. Neticede müşteri yelpazesini genişletip her kesimden insana hitap edebilmenin en önemli parametresi ürün seçeneği kadar ödeme biçimleridir. Herkesin kredi kartına veya banka hesabına bağlı banka kartına sahip olmasını bekleyemeyiz. Fakat telefon veya GSM kart kullanmayanımız yoktur. Hal böyle olunca mobil ödeme işlemleri nedir konusu cevaplandırdığımızda bu tipteki müşteri profiline hizmet verilebilir. Pek tabii ki güncel imkanlardan haberdar olmayanlar mobil ödeme nedir tarzında sorular yöneltiyor. Bilmeyen için kafa karıştırıp soru işaretleri doğururken öğrenildiği taktirde basit ve işe yarar olduğu anlaşılıyor.
Mobil Ödeme İşlemleri Nedir?
İnternetin Türkiye’de iyice yaygınlaşmaya başladığı 2000’lerin ortalarından bu yana tüm dünyadaki teknolojik altyapı yavaş yavaş ülkemize de geliyor. Eskiden internetten bir şey almak bile başı başına sorunken şimdi saniyeler içerisinde sipariş oluşturuluyor. Alışverişin tamamlanacağı son aşamada ödeme nasıl yapılır için bazılarımız işlerine yarayacak alternatiflerin farkında değil. Bahsettiğimiz üzere mobil ödeme nedir yönünde bilgi verirken kredi kartıyla ödeme, havale yapma veya kapıda ödemenin de mümkün olduğunu söyleyelim. Nihayetinde insanlar paralarını barındırdıkları platforma göre hareket etmek durumundalar. Eğer mobil ödeme nasıl yapılır diyen kesimdeyseniz işlemler SMS alıp göndermek gibi çok kolay. Hatta NFC adı verilen yakın alan iletişimi sayesinde telefonu kredi kartına benzer biçimde POS’lar üzerinde kullanabilirsiniz.
Mobil Ödeme Nasıl Yapılır?
Yanınızda hiçbir kartınız yoksa, cebinizde nakit para yoksa aldığınız ürünün veya hizmet bedeli ödeyemezsiniz. İşte bu ve benzeri anlarda mobil ödeme işlemleri imdadınıza yetişir. Vereceğiniz ücreti mobil ödeme ile yapmak istiyorum dediğinizde karşınızdaki kişi GSM yani cep telefonu numaranızı girmeniz belirtir. Numarayı yazdıktan sonra onay mesajına EVET yazarak alışverişin veya hizmetin ödemesini mobil cihazınızla sağlarsınız. Nihayetinde miktar bakiyenizden düşer yahut fatura hat sahibiyseniz sonraki fatura döneminde hesabınıza yansır. Aslında mobil ödeme nasıl yapılır sorulunca ifade ettiğimiz haliyle çok kolay. Eğer limitin az geldiğini düşünüyorsanız müşteri hizmetlerine gidip mobil ödeme için limit arttırma başvurusunda bulunun.
Diğer ödeme formatlarındaki gibi alışveriş gerçekleştirdiğiniz adreslerin güvenilirliğe dikkat etmeye önem vermelisiniz. Diret paranın cebinizden çıkmayacağını düşünseniz bile bakiyenizden düşen ve faturanıza yansıyan meblağ yüksek olabilir. Bu sebeple mobil ödeme işlemleri aşamasında güvensiz yerlerle işbirliği sağladıysanız örneğin her ay düzenli ödeme alan bir şeye sizi abone edip dolandırılabilirsiniz. Dolayısıyla kredi kartınıza nasıl sahip çıkıyorsanız burada da aynı ehemmiyeti göstermelisiniz.