Nasıl Polis Olunur? – BekçiAlımı

Nasıl Polis Olunur?

NASIL POLİS OLUNUR?

Günümüzde polis olmak için birçok alternatif bulunmaktadır. Bunları sırasıyla siz okurlarımızla paylaşacağız.

Liseden Sonra Polis Olmak İçin Gerekenler

Eskiden ortaokuldan sonra polis kolejine gidebiliyordunuz. Fakat günümüzde polis koleji kapatıldığından bu konu ortaokullu kardeşlerimizi de ilgilendiriyor diyebiliriz. Çünkü en erken liseden sonra polis olabilirsiniz.

Emniyet Teşkilatı her sene düzenli olarak alım yapmaktadır. Bu alımlar lise son sınıf öğrenciler ya da mezun olmuş kişilerdir. Eğer liseden sonra polis olmak istiyorsanız YGS sınavına girmeniz gerekmektedir. YGS’den ortalama 200 puan almanız gerekmektedir. Fakat her sene bu taban puan değişmektedir. Şehit ve gazi çocuklarının ise sadece sınav barajını aşması yeterli olacaktır. Eğer tüm şartları sağlıyorsanız Polis Akademisi sınavına girmek için bir miktar para yatırmanız gerekecektir. Ardından sizi çağıracaklar ve size bir mülakat günü vereceklerdir. Mülakatlar sizi çağırdıktan 2 – 3 hafta içinde başlayacaktır.

Mülakatlar sağlık, fiziki ve sözlü olarak 3 aşamaya ayrılacaklar. Sağlık aşamasında vücudunuzda herhangi kalıcı bir iz var mı onu kontrol edecekler. Detaylı bir arama olmayacak. Fiziki sınav da ise belli sayılarda mekik, şınav v.b. şeyleri kontrol edecekler. Sözlü sınavda ise bir kart seçmenizi ve o kartta ki sorunun cevabını vermenizi isteyeceklerdir.

Eğer tüm aşamaları geçerseniz sizi 2 yıl sürecek bir intibak eğitimi bekliyor olacak. Eğer kazanamazsanız ya yedeklerde olduğunuz için geri çağrılacaksınız veya kazanmadı olarak kesinleşecek. 2 yıllık eğitimin ardından çevik kuvvet gibi timlere ayrılarak görev yerlerine gideceksiniz.

Üniversiteden Sonra Polis Olmak İçin Gerekenler

Eğer liseden sonra polis olmayı kaçırdıysanız üzülmeyin. Yazımızın başında da dediğimiz gibi polis olmak için birçok alternatif var. Fakat bu yazımız ön lisans mezunları için geçerli değildir. Üniversiteden sonra polis olmak için lisans mezunu olmanı gerekmektedir. Üniversiteden sonra POMEM ve PAEM olmak üzere iki seçenek bulunuyor. POMEM’den mezun olan adaylar polis memuru olarak işe başlar ve girecekleri sınavlarla rütbe atlayabilirler. PAEM’de ise mezun olan adaylar direkt olarak komiser yardımcısı olarak işe başlarlar ve emniyet genel müdürlüğüne kadar yükselebilirler.

Sırasıyla bakalım şimdi.

POMEM İle Nasıl Polis Olunur?

Emniyet Teşkilatı her sene düzenli olarak 4 yıllık mezunlar için alımlar gerçekleştirmektedir. Üniversite son sınıfta ya da mezun olduktan sonra KPSS P3 puan türünden en az 60 almalısınız. En az 60 puan aldıktan sonra Polis Akademisi Başkanlığı’na başvuruda bulunabilirsiniz. Polis Akademisi Başkanlığı her sene şartları sitesinde yayınlamaktadır. POMEM sınavına başvuruda bulunduktan sonra üç aşamalı bir mülakata tabii olacaksınız. Bunlar; ön sağlık muayenesi, fiziki mülakat, sözlü mülakat. Mülakatları geçtikten sonra 6 aylık bir intibak eğitimine tabii tutulacaksınız. Sonrasında ise görev yerlerinize dağılacaksınız.

PAEM İle Nasıl Polis Olunur?

Kimimiz polis olma hayali varken kimimizin de komiser yardımcısı olma hayali bulunmaktadır. Komiser yardımcısı olabilmek için üniversitenin lisans bölümünden mezun olmanız şarttır. Maalesef günümüzde lise mezunları komiser yardımcısı olamıyorlar. Komiser yardımcısı olabilmek için iki seçenek bulunuyor.

1-Dışarıdan Komiser Yardımcısı Alımı

Lisans mezunu kişiler KPSS’ye girerek polis amirleri eğitim merkezlerinin belirledikleri puanı alması gerekmektedir. Bu sınavdan başarılı olanlar polis amirleri eğitim merkezinde eğitim görmeye hak kazanır. Yaklaşık 11 ay eğitim sonucunda mezun olarak polis amiri yardımcısı olarak işe başlayacaktır.

2-Meslek İçi Komiser Yardımcısı Alımı

Meslek içi alımlarda ise adı üstü hâlihazırda polis olan arkadaşlarımızı alıyorlar. Fakat bu arkadaşlarımızın 2 yıllık görev yapmış olması, herhangi bir ceza almamış olmaması ve lisans mezunu olması şartı aranmaktadır. Zorunlu olan mülakatları geçtikten sonra komiser yardımcısı olmaya hak kazanabileceklerdir.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir