Renk körlüğü yâda renk görme eksikliği şeklinde tabir edilen bir göz hastalığıdır. Bu hastalık gözler de belirli renkleri veya renk tonlarını bir derecede ayırmada yetersiz olan rahatsızlıktır. Yani bu hastalıkta insanın sadece siyah-beyaz renkleri görebileceği anlamına gelmemektedir. Renk körlüğü değişik tiplerde karşımıza çıkabilmektedir. Bunların en yaygın olanları kırmızı-yeşil, mavi-sarı renkleri görme sorunu olarak karşımıza çıkarmaktadır.
Kırmızı-Yeşil renk bozukluğu en yaygın görülenidir. Ve bu durumda olan kişi kırmızı ve yeşilin tonları arasındaki farkları görme yeteneğini ortadan kaldırırken mavi-sarı renk tonlarındaki görmeme sorunu nadiren görülmektedir. Renk körlüğü oranı erkek bireylerde % 8 bayan bireylerde ise bu oran %1’kısmında rastlanmaktadır. Ve genellikle kalıtımsal bir hastalık olarak ortaya çıkabilmekte çok nadir durumlarda göz ve beyin hastalıkları veyahut kullanılan bir kısım ilaçlar renkli görmeyi bozabilmektedir.
Renk körlüğü testi okul okuyan her bireye eğitiminin ilk yıllarında yapılmaktadır. Tanı için en yaygın test Renk Testidir. Bu testin yapılış şekli oldukça basittir testin sayfaların da renkli noktalardan oluşmuş daireler vardır. Renk körü olmayan kişiler bu daireler içindeki değişik renklerdeki noktalarla oluşturulmuş sayı ve şekilleri ayırt edebilirler. Renkleri görme bozuklukları olan kişiler ise bazı sayfadaki sayıları ayırt edemezler. Daha gelişmiş görme testleri var olduğu gibi renk yumakları tarzın da basit yapılı testler de bulunmaktadır. Ayrıca unutulmamalıdır ki ülkemizde renk körü olan kişilere ehliyet verilememektedir.
Renk Körlüğü Tedavisi kalıtımsal durumlarda ne yazık ki tedavisi mümkün olmamakla beraber bu kişilere eğitimle renklerin parlaklığıyla yâda bulundukları yere göre tahmin yeteneğiyle öğretilebilir. Özel olarak geliştirilmiş renklendirilmiş gözlük veya kontak lensler vasıtasıyla renk körü olan kişilerin belli bir kısmında belli renkleri ayırt etmede yardımcı olabilmektedir. Günümüz koşulları itibariyle genetik bir tedavi yöntemi mevcut olmamakla birlikte tedavi ile ilgili tıp alanında bilimsel çalışmalar yapıldığını da belirtmekte bu hastalığın iyileşmesi adına az da olsa umut niteliğindedir.
Faydalı makaleler: Renk Körlüğü Testi Yap