Rot ve balans ayarı nedir? Rot Balans Ayarı; aracın üzerinde yer alan ön takım diye adlandırılan ön lastiklerinin yön durumu ve ağırlığın her noktaya uygun bir biçimde dağılması için gerekli olan ayarın ismidir. Rot aracın direksiyonu bir yöne çevrildiğinde ön tekerlerin de onunla beraber doğru şekilde istenilen yöne doğru çevrilmesidir. Balans ise ön tekerleklerin açıları ve doğrultularının doğru olmasıdır. İngilizcede denge anlamına gelen balans ile aracı hareket halindeyken dengesini koruması sağlanır. Sonuçta rot balans ayarı aracın güvenli bir sürüş yapabilmesi için önemli bir husustur.
Rot ve balans ayarının bozuk olduğu aracın yolda giderken çok fazla titremesinden anlaşılabilir. Bir başka belirtisi ise aracın yolda giderken sağa ya da sola doğru çekmesidir. Bu durumda aracın balans ayarının yapılması gerekir ve en yakın servise gitmeniz doğru olacaktır. Bu tarz bir sorun yaşamasanız bile aracınızı her 5 ile 10 bin km’de bir olacak şekilde balans kontrolüne götürmenizde tavsiye vardır. Ayrıca aracınız ile engebeli bir yolda gitmeniz gerektiyse sonrasında aracın balans kontrolünü yaptırabilirsiniz.
Rot ve Balans Ayarı Nedir, Ne İşe Yarar
Araçlarda dikkat edilmesi gereken çok husus vardır. Ancak bir kullanıcı eğer uzun zamandır aracı yoksa ya da uzun zamandır kullanmasına rağmen aracın mekanik kısmına ilgisi yoksa bu akşamların ve parçaların çoğunun ne olduğunu ya da ne işe yaradığını bilmez. Bu küçük hatta dikkat edilmeyen ayrıntılardan birisi de rot ve balans ayarlarıdır. Rot ve balans ayarı nedir? Rot ve balans ayarları aslında küçük detaylardır ama önemsiz gibi atfedilse de büyük öneme sahiptirler.
Rot ve balans ayarları tüm araçlarda yapılması gereken önemli ayarlardır. Rot, direksiyon ile ön tekerlerin koordinasyonunu sağlar, daha da açmak gerekirse direksiyonu çevirdiğinizde ön tekerlerin de doğru yöne ilerlemesini istiyorsanız araç için rot ayarı yaptırmanız gerekir. Yine küçük ama önemli bir mesele de balans ayarıdır. Bilindiği üzere balans denge sözcüğünün İngilizcesi’dir. Balans araçta tekerlerin birbirleri ile aynı doğrultu ve aynı açıda hareket etmesini sağlar. Balans ayarı ise araçtaki tekerleklerin bir denge ile doğru şekilde hareket etmesine olanak sağlar. Bu nedenle araçta güvenli bir sürüş için rot ve balans ayarlarının doğru bir şekilde yapılması ve periyodik bakımlarda kontrol edilmesi gerekir.
Rot ve Balans Ayarı Nedir, Nasıl Yapılır
Rot ve balans ayarı nedir? Rot ayarı aracın direksiyonu ile yönlendirme yapan ön tekerleklerinin aynı yönde doğru şekilde çalışmasını sağlayan ayardır. Balans ayarı ise aracın tekerlekleri arasında denge kurarak dengeli ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşatmaya yöneliktir. Aracın balans ayarı rot ile birlikte yapılmaktadır. Bu nedenle rot balans bakımı diye adlandırılır. Bu nedenle balans ayarlarınızı da rot ayarında olduğu gibi her 5-10.000 km’de bir ve 10.000 km yağ değiştirme işlemi sırasında mutlaka yaptırmalısınız. Eğer araçta balans ayarı bozukluğu varsa bu durumda araç titremeye başlar. Özellikle de yüksek hızlara çıkıldığında bu titreme daha da belli olur. Bu titreme; eğer balans ayarı bozukluğu ön tekerleklerdeyse daha çok aracın ön kısmında, eğer balans ayarı bozukluğu arka tekerleklerdeyse daha çok aracın arka kısmında görülür.
Balans ayarının yapılması için öncelikle aracın bütün tekerlekleri sökülür ve balans ayarının yapılacağı yerlere bu tekerlekler yerleştirilir. Ardından mutlaka jantların ve lastik basıncının normal olup olmadığına bakılır. Eğer herhangi bir bozukluk varsa önce bu hasarlar giderilir. Ardından bu cihazlarda tekerlekler döndürülür. Tekerlekler dönerken cihazın bağlı bulunduğu bilgisayar balans ayarının bozukluğunun derecesini bildirir. Ustalar da tekerleklerin gerekli yerlerine uygun ağırlıklar koyarak balans ayarını tamamlarlar. Bu tür balans ayarına dinamik balans ayarı denir. Araçların bakım isteyen parçalarından biriside frenlerdir. Fren bakımı ilginizi çekiyorsa TIKLAYINIZ.
Araçlarla ilgili arıza ve çözüm önerileri ile ilgili daha fazla bilgi istiyorsanız, mavibilgiler sitemizi de ziyaret edebilirsiniz. Yorumlarınız bizim için önemli olup, okuduğunuz yazılarımız ile ilgili yorum yapmanızı rica ederiz.
[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]