SGK işten çıkış sorgulama yapılması ve nereden öğrenileceği yakın zamanda işten ayrılmış olan sigortalılar için önemli bir konu başlığı olarak göze çarparken; hem işe giriş hem de işten çıkış bildirgesi sorgulamalarının e-devlet üzerinden yapılması sigortalılara önemli kolaylıklar sağlamaya devam etmektedir. İşverenler sigortalı çalışanlarının işe başlangıcında olduğu gibi işten çıkışlarında da Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapma yükümlülüğünde olup, bildirgeleri eksiksiz olarak kuruma teslim etmeleri de gerekmektedir.
SGK İşten Çıkış Bildirgesi Nedir?
SGK işten çıkış bildirgesi 5510 sayılı kanun çerçevesinde işverenlere yüklenen bir yükümlülük olarak da ifade edilebilirken, işverenlerin herhangi bir idari para cezasıyla karşılaşmamak için işten çıkan sigortalıların SGK işten çıkış e-bildirge işlemlerini 10 gün içerisinde yapmaları gerekmektedir. 10 gün içerisinde yapılmayan her bir bildirim için işveren asgari ücretin 1/10’u oranında idari para cezasıyla karşılaşabilir. İşten çıkış bildirgesi için önemli bir diğer husus da bu bildirge görüntülemelerinin sadece işverenler tarafından yapılıyor olmasıdır. Bu durumda çalışanlar elektronik ortamda en azından 1.5 ay boyunca işten çıkış sorgulama yapamazken, ancak SGK’ya yaptıkları yazılı başvuru neticesinde işten çıkış bildirgesine ulaşma şansı yakalamaktadır.
Sadece İşverenler Tarafından Ulaşılabilen Bir Detay
İşverenler tarafından SGK’ya bildirilen işten ayrılış bildirgelerine ulaşım sadece işverenler tarafından yapılabilirken, işverenler hariç herhangi bir kişinin e-devlet de dahil olmak üzere elektronik ortamda işten çıkış bildirgelerin ulaşabilmesi mümkün değildir. İşverenler kendi şifreleriyle sisteme girdiklerinde işten ayrılış bildirgelerini görüntüleyebilirken, çalışanlar ise bildirgenin işveren tarafından sisteme girilmesinden sonra bildirge sorgulama adı altında bildirgenin tam olarak içeriğine ulaşamadan işten çıkış sorgulamalarını yapabilmektedirler. Aynı zamanda SGK işe giriş işten çıkış bildirgesi sigortalının en yakın SGK müdürlüğüne giderek de ulaşabileceği bir konumda bulunmaktadır.
İşverenler Tarafından İşten Çıkış Bildirge İşlemlerinin Yapılması
İşverenler kendi T.C kimlik numaraları ve şifreleriyle birlikte hem SGK’nın kendi internet sitesi hem de e-devlet vasıtasıyla işten çıkış işlemleriyle ilgili tüm detaylara ulaşabilirken; e-devlet vasıtasıyla yapılan işlemlerde T.C Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesine otomatik yönlendirme yapıldığı da görülmektedir. İşlemin devamında işveren yetkili olduğu iş yerleri listesi içerisinde işlem yapmak istediği işyerini seçtikten sonra, işten çıkış bildirge işlemlerini tamamlarken, e-devlet girişi yapıldıktan sonra gelen ana ekranda yetkili olunan işyerleri listesi boş geliyorsa bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sigorta İl Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Sigorta çıkışı işlemleri de dahil olmak üzere tüm çıkış işlemlerinde “yetkili olunan işyerleri” kısmında işyeri kodu, sicil numarası, unvan, işyeri şifresi ve sistem şifresi gibi bilgilerin bulunduğu da bu noktada belirtilmesi gereken bir diğer detay konumundadır.
Çalışanlar İşten Çıkış Bilgilerine Nasıl Ulaşabilir?
SGK işten çıkış sorgulama için dikkat edilmesi gereken ilk husus iş akdi feshedilirken özellikle tarih bölümlerini dikkatlice incelemek ve tüm evrakların kontrol edilerek işten çıkış tarihi üzerinde herhangi bir oynama yapılmasının engellenmesi gerektiğidir. Sigortalı işten ayrılırken işten çıkış evrakları üzerinde işten çıkış tarihini kontrol etmelidir. Tarih detayı aynı zamanda işsizlik sigortası başvurusu için de elzem bir durumdur. Aynı zamanda konuyla alakalı eksik hususlar varsa en yakın SGK il ve ilçe müdürlüğüne giderek ayrıntılı bilgi alınabilmesi de mümkündür. Ayrıca e-devlet üzerinde sigortalı hizmet dökümü kısmından da SGK işten çıkış sorgulama yapılabilmekte ancak bu işlem işten çıkış yapılan ayın bir ertesi ayının 15’inden sonra sisteme düşeceğinden bu detaya da dikkat edilmesi oldukça önemlidir.