SGK işyeri sicil no sorgulama yapmak, bir işyerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait kayıt numarasını öğrenmek için yapılan işlemdir. İşyeri sicil numarası, işyeri sahibinin eski adıyla Sosyal Sigortalar Kurumu’yla olan birçok işinde önemli olduğundan işyeri sahibi tarafından bilinmesi gerekir. İşyerine ait SGK sicil numarası, Sosyal Güvenlik Kurumu İl ve İlçe Müdürlüklerinden öğrenilebileceği gibi hiç zahmete girmeden internet üzerinden de kolay bir şekilde sorgulama yapılarak temin edilebilir. Son dönemde ülkemizde sosyal güvenlik ve sigorta alanında yaşanan değişiklikler sebebiyle, bazı işyerlerine ait sicil numaralarında da değişiklikler olmuştur. Bu nedenle güncel sicil numarasını öğrenmek isteyen işyeri sahipleri, SGK işyeri sicil no ile ilgili bilinmesi gereken her şeyi yazımızda bulabilirler.
SGK İşyeri Sicil No Nedir?
Sigortaya bağlı olan her işyerinin ilk açılışında, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sisteme kaydı yapılan işyerine verilen sicil numarasıdır. Dolayısıyla SGK işyeri sicil no alma, kurulan işyerinin sigortaya bağlanmasının akabinde otomatik olarak gerçekleştirilir. Bu sicil numarası yani işveren sicil no 26 hanerakamdan oluşup, söz konusu işyerinin adeta kimlik numarası statüsündedir. İşyeriyle alakalı sosyal güvenlik ve sigorta hizmetlerinden faydalanmak, işyerinde çalışan kişilerin sigorta kayıtlarının yapılması gibi birçok işte kullanılması gereken bir numaradır. Bazı durumlarda da işyeri no ile adres sorgulamada yapılmaktadır. Bunun için işyerine ait sicil numarasının tamamının bilinmesi ve işyerinin bağlı olduğu ilin ticaret odası sisteminde kayıtlı olması gerekir.
SGK İşyeri Sicil No Üzerindeki Rakamlar Neyi İfade Eder?
İşyeri sicil no üzerinde yer alan rakamların, Sigorta İşlemleri Yönetmeliği Madde-28’e göre içerik olarak nasıl olacağı açıkça belirtilmiştir. Buna göre SGK işyeri sicil no üzerinde;
- Mahiyet kodu
- İşkolu kodu
- Ünite kodu
- Sıra numarası
- İl kodu
- İlçe kodu
- Kontrol numarası
- Geçici iş ilişkisi kurulan işveren numarası (mevcut ise)
- Alt işveren numarası (mevcut ise)
Mahiyet kodu:İşyerinde yapılan veya yapılacak olan işin kamu sektöründe mi yoksa özel sektörde mi olduğunu gösteren rakamlardır. Buna göre kamu sektöründe yer alan ve devamlılığı olan işyerleri için “1”, özel sektörde yer alan ve devamlılığı olan iş yerleri için “2” yazılır. Geçici işler için alınan bir sicil numaraysa eğer bu alana kamuya bağlı mevsimsel geçici işyerleri için “3”, özel sektörde yer alan geçici ya da mevsimlik işyerleriyse “4” rakamı yazılır.
İşkolu kodu:Bu kod 4 rakamdan oluşur. İşyerinde yapılan veya yapılacak olan işin hangi iş koluna bağlı olduğuna göre karşılık gelen rakamlar yazılır.
Ünite kodu:İşyerinin bağlı olduğu ve işleme tabi tutulduğu ünitenin kodu yazılır.
Sıra numarası:İşyerine bağlı olduğu ünite tarafından il bazında ve sıralı bir şekilde devam eden sıra numarası verilir.
İl kodu:İşyerinin sigorta işlemlerinde gerekli olan bir numaradır. İşyeri hangi ilde faaliyet gösteriyorsa o ilin plaka kodu ilgili haneye yazılır.
SGK İşyeri Sicil No Sorgulama Nasıl Yapılır?
İşyerine ait sicil no sorgulama, işyerinin kayıtlı olduğu ilin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nden yapılabilir. Bunun yanında, işyerine ait 26 haneli SSK sicil no öğrenmeişlemi için internetten de sorgulama yapmak mümkündür.
- Bağlı bulunduğunuz ilin ticaret odası internet sitesine girip “Firma Bilgileri / Sicil Kayıtları / Sicil Numarasına Göre Arama” bağlantısı üzerinden sorgulama yapılabilir.
- Telefonla arayarak SGK işyeri sicil no sorgulama işlemleri de yapılabilmektedir.İstanbul Ticaret Odası’nın ilgili telefon numarası 0312 444 0 775’dir.