SGK Reçete Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir? – BekçiAlımı

SGK Reçete Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK reçete sorgulama uygulaması alınan sağlık hizmetlerinin daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesinin önünü açmıştır. Herhangi bir sağlık kuruluşundan aldığınız ilaç reçeteleri online sistemlere kaydedilmekte bu sayede eczaneden alacağınız ilaçlar hem eczaneler hem de vatandaşlar tarafından internet ortamında görüntülenebilmektedir. Bu sayede zaman kaybetmeden sisteme dahil edilmiş reçeteniz ile adınıza yazılan ilaçları alabilir ve kullanmaya hemen başlayabilirsiniz.

SGK reçete sorgulama sistemi adıma ilaç alınmış mı şeklinde şüpheleri ortadan kaldırmakta ve sosyal güvenlik hizmetlerinde kalite ve şeffaflığı amaçlamaktadır. Sağlık hizmetlerini teknolojik alt yapıyla birleştiren dijital ortamlar kayıt tutma işlemlerinin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılmasına imkan sağlamaktadır.

SGK Reçete Sorgulama İşlemleri Nereden Yapılmaktadır?

SGK reçete sorgulama işlemlerinin yapılması dijital ortama aktarılmış ve e-Devlet sistemi üzerinden hastanın kullandığı ilaçları sorgulama dahil pek çok hizmet online olarak verilmeye başlanmıştır. Güncel olarak kullandığınız ilaçları sistem üzerinde görüntüleyebildiğiniz e-Reçete uygulaması sayesinde tarafınıza yazılan ilacın;

  • Hangi hastane ve doktor tarafından yazıldığı,
  • Tarafınıza yazılan ilaçların kullanım süresi ve dozu,
  • Tarafınıza yazılan ilaçların isimleri
  • Geçmiş dönemlere ait ( son 5 yıl) kullandığınız ilaç bilgileri

SGK reçete sorgulamalarıyla kolayca bulunabilmekte ve sağlık hizmetlerinin kaliteli bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

SGK Reçete Sorgulama e-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu entegre olduğu e-Devlet sistemi üzerinden sağlık hizmetlerine dair sorgulamaları 7 gün 24 saat yapabilme işlevini hayata geçirmiştir. SSK, Emekli Sandığı veya Bağ kur sosyal güvencesine sahip kişilerin ortak olarak reçete sorgulaması yapabilecekleri e-Devlet sistemine giriş yapmak için en çok tercih edilen yöntem e-Devlet şifresi aracılığı ile sisteme girilmesidir. Daha önce e-Devlet şifresi almamışsanız veya aldığınız şifreyi unutmuşsanız PTT şubelerine müracaat ederek 2 TL karşılığında yeni şifre alabilirsiniz.

Şifrenizi aldıktan sonra birkaç basit adımı takip ederek e-Devlet ilaç reçete sorgulama uygulamasını görüntüleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle e-Devlet sistemi ana sayfasından kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirerek T.C. kimlik numaranızla birlikte e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra ana ekranda bulunan “Kurumlar” seçeneği, daha sonra S harfinin altında bulunan “Sosyal Güvenlik Kurumu” ve son olarak da “Sağlık Uygulamaları” seçeneği altında bulunan “4A, 4B, 4C İlaç Kullanım Süresi Sorgulama” adımlarını sırasıyla takip ederek SGK reçete sorgulama işlemlerine kolayca ulaşabilirsiniz.

SGK reçete sorgulama sistemine giriş yaptığınızda mevcut kullandığınız ilaçlar ana ekranda görüntülenmekte şayet herhangi bir ilacınız yoksa ‘ilaç bilgisi bulunamadı’ notu yazmaktadır. Geçmiş dönemlerde adınıza yazılan ilaçları ekranın sol üst köşesinde bulunan “Tüm İlaçlar Listesi” bölümünden sorgulayabilirsiniz. Bu bölümde;

  • Reçete no,
  • Reçete tarihi,
  • Sağlık tesisi,
  • Doktor,
  • Eczane adı,
  • İlaç adı,
  • Günlük kullanım dozu
  • İlaç doz başlangıç ve bitiş tarihleri

Gibi birçok bilgiye bu ekran üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

E-Devlet Medula Optik Reçete Bilgileri Sorgulama Ne İşe Yarar?

SGK reçete uygulamalarından olan Medula e-Reçete ve Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama işlemlerinizi daha kolay görüntüleyebilmeniz için bu sistemler normal reçete sorgulama bölümünden ayrı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. E-Devlet sistemine şifrenizle birlikte giriş yaptıktan sonra sırasıyla;

  • Kurumlar,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu,
  • Sağlık Uygulamaları
  • Medula Optik Reçete Bilgileri Sorgulama veya Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama

Seçeneklerini tıklayarak göz doktorunuz tarafından yazılan ilaç reçetelerini sorgulayabilirsiniz. Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama ekranı ayrıca SGK güvencesine sahip kişilerin gözlük uzak ve yakın camı ve çerçeve alma haklarının bulunup bulunmadığı hakkında güncel olarak bilgi sahibi olmanıza yardımcı olmaktadır.

SGK İlaç Rapor Bilgisi Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK güvencesine sahip kişiler için son derece önemli olan raporlu ilaçlar düzenli olarak kullanılmakta ve rapor süresince sağlık kuruluşları tarafından yazılmaktadır. E-Devlet sistemi üzerinden ilaç raporları geçerlilik süresi kontrolleri yapabilir bu sorgulama ile rapor süresi dolan ilaç bilgilerinizi sistem üzerinden kolayca görüntüleyebilirsiniz. Aynı şekilde ilaç rapor bilgilerinizi sorgulayabilmeniz için e-Devlet sistemine şifrenizle birlikte giriş yaptıktan sonra sırasıyla;

  • Kurumlar,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu,
  • Sağlık Uygulamaları
  • İlaç Rapor Bilgisi Sorgulama

Seçeneklerini tıklayarak mevcut raporlu ilaçlarınızı sorgulayabilir, ilaç rapor bilgisi sorgulama ekranının sağ tarafında bulunan ‘Tüm İlaç Raporlarınız’ bölümünden daha önce adınıza yazılmış raporlu ilaçları görüntüleyebilirsiniz.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir