SGK potansiyel teşvik sorgulama ekranı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından erişime açıldıktan sonra pek çok vatandaş teşvik sorgulama bilgileri için sisteme giriş yapmaya başladı. Özellikle işverenleri yakından ilgilendiren sigortalı çalışanların hangi prim teşvik kapsamına bakılmasına yardımcı olan bu sisteme, Sosyal Güvenlik Kurulunun resmi internet sitesi üzerinde yer “Potansiyel Teşvik Sorgulama” kısmından erişim sağlanmaktadır.
SGK Potansiyel Teşvik Sorgulama Ekranına Nasıl Erişim Sağlanır?
Potansiyel teşvik sorgulama ekranına Sosyal Güvenlik Kurulundan yapılan açıklamaya göre şu kanallar aracılığı ile erişim sağlanabilmektedir;
- E-SGK,
- İşveren,
- İşveren Sistemi
- Uygulamaya Giriş,
- Teşvikler ve Tanımlar,
- Potansiyel Teşvik Sorgulama
Gibi kanallar üzerinden erişim sağlanabileceği gibi ayrıca;
- sgk.gov.tr,
- https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemilinkleri üzerinden de erişim sağlanabilmektedir.
SGK Potansiyel Teşvik Sorgulama Ekranı Üzerinden Ulaşılabilecek Olan Bilgiler Nelerdir?
Genellikle işverenleri yakından ilgilendiren Potansiyel teşvik sorgulama ekranıSosyal Güvenlik Kurulunun işverenlerin çalışanları ile ilgili SGK bilgilerine hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlar. Bu sistem işverenlerin bu bilgilere güvenilir bir şekilde ulaşmaları için açılmış olan bir sistemdir. Potansiyel teşvik sorgulama ekranı ile işverenlerin ulaşabilecekleri bilgiler şunlardır;
- İş yeri sigortalılarına ait bilgileri sorgulama,
- Çalışanın işe giriş çıkış tarihleri,
- Kart ve prim ödemelerine ilişkin bilgiler,
Gibi pek çok önemli bilgiye sistem üzerinden rahatlıkla ve sorunsuzca ulaşılabilmektedir.
SGK İşveren Sistemi Uygulaması Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumunun işyeri sahipleri için açmış olduğu bu sistem sayesinde iş yerine ve çalışanlarına dair tüm bilgilere sorunsuz bir şekilde ulaşma imkânı sağlanmıştır. Sisteme Türkiye Geneli İşyerlerim menüsünü kullanarak giriş yapan kişiler, iş yerlerinin vergi numarası/ TC kimlik numaraları ile iş yerlerine ilişkin bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilirler.
SGK İşveren Sistemi Uygulaması Üzerinden Erişilebilecek Olan İşlemler Hangileridir?
SGK işveren sistemi üzerinden iş yeri sahiplerinin erişebildikleri bilgiler ve işlemler şunlardır;
- Kişiler bu uygulama sayesinde Çalışma Bakanlığının asgari ücret desteğinde toplu iş sözleşmeleri içine dâhil edilen iş yeri listesi içinde olup olmadıklarını da bu sistem üzerinden kontrol edebilirler.
- Kişilerin sistem içerisinden yapabildikleri diğer bir işlem ise müfredat kartı menüsü üzerinden tüm tahakkuk ve tahsilât hareketlerini inceleyebildikleri işlemlerdir.
- Sigortadan dolayı, işverenlerin sigortalı çalışanı işe almadan önce potansiyel teşvikler menüsünden hangi teşviklerden faydalanabileceklerine imkân tanır.
- APHB üzerinden bildirilen toplam çalışan kişi sayısına “aylık toplam sigortalı sayısı görüntüleme menüsü” üzerinden ulaşılabilir.
- 6552 işveren yapılandırma planlarını ve kişilerin plana dahi olan tüm borçlarını görüntülemesine imkân sağlar.
- 6736 işveren yapılandırma planlarını ve kişilerin plana dahi olan tüm borçlarını görüntülemesine imkân sağlar.
- 7020 işveren yapılandırmaplanlarını ve kişilerin plana dahi olan tüm borçlarını görüntülemesine imkân sağlar.
- İlişiksiz belgelerine ulaşım imkânı vardır.
SGK 7143 Yapılandırma Ödemesi Yapılandırmaları Bozulanlara Yeni Hak Tanındı Mı?
7143 yapılandırma kanunusayesinde Sosyal Güvenlik Kurumuna ilişkin borçları bulunan ve bu borcu yapılandırmış olan kişiler için 28.02.2019 tarihine kadar ödenme hakkı tanındı. Buna göre yapılandırması bozulan kişiler, geç ödeme zammı ile birlikte belirtilen tarihe kadar borçlarını öderler ise yapılandırmaları geçerli sayılacaktır. Bunun yanı sıra yapılandırma tarihlerinde yapılan diğer bir değişiklik ise 3. taksitlerin herhangi bir geç ödeme zammı uygulanmadan 22. 02. 2019 tarihine kadar uzatılmış olmasıdır. Yukarıda verilen tarihlere sorunsuz bir şekilde uyan vatandaşların SGK 7143 yapılandırmalarına geçersiz sayılmadan devam etmeleri sağlanmıştır bu sayede yüzlerce vatandaş mağdur olmaktan kurtulmuştur.